Guvernul a decis denunțarea Acordului Consiliului Șefilor de State ale Comunității de State Independente cu privire la Forțele Armate și Trupele de Grăniceri. Acest acord a fost aprobat la 30 decembrie 1991. Așadar, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi create forțe armate şi trupe de grăniceri ale Comunităţii Statelor Independente.
Obiectul Acordului Consiliului Şefilor de state-membre ale Comunităţii Statelor Independente cu privire la forţele armate şi trupele de grăniceri este reconfirmarea dreptului legitim a Statelor membre ale Comunităţii de creare a propriilor forţe armate şi elaborarea mecanismului activităţii trupelor de grăniceri, ţinându-se cont de cerinţele legislaţiei naţionale a statelor Comunităţii şi a dreptului lor la crearea forţelor armate şi trupelor de grăniceri proprii.
Scopul Acordului este soluţionarea acceptabilă a problemelor apărării şi securităţii, inclusiv a pazei frontierelor statelor membre ale CSI (Preambul). Acordul în cauză prevede, totodată, examinarea şi soluţionarea, împreună cu Comandantul Suprem al forţelor armate, a chestiunii cu privire la modul de dirijare a forţelor armate comune. Este necesar să se țină cont de legislaţia naţională a statelor Comunităţii, precum şi cea referitoare la etapele realizării, de către statele Comunităţii, a dreptului lor la crearea forţelor armate proprii.
De asemenea, guvernul a votat și denunțarea Acordului între statele membre a CSI a Forțelor Armate Strategice.
Obiectul Acordului în cauză este soluţionarea concertată şi bine organizată a problemelor ce ţin de dirijarea Forţelor Armate Strategice şi controlul unic asupra armamentului nuclear. Scopul Acordului este păstrarea controlului unic asupra armamentului nuclear şi a altor tipuri de armamente de nimicire în masă aparținând Forţelor Armate ale fostei U.R.S.S. şi recunoaşterea de către statele membre ale Comunităţii a necesității unui comandament unit al Forţelor Armate Strategice.
Acordurile au fost semnate la 30 decembrie 1991, la Minsk, de către următoarele state membre ale Comunităţii Statelor Independente:
# Republica Azerbaidjan;
# Republica Armenia;
# Republica Belarusi;
# Republica Kazahstan;
# Republica Kârgâzstan;
# Republica Moldova;
# Federația Rusă;
# Republica Tadjikistan;
# Turkmenistan;
# Republica Uzbekistan;
# Ucraina.
Decizia se va prezenta președintei Republicii Moldova spre examinare.