Consecințele ploilor torențiale înregistrate pe teritoriul țării. 76 de localități au fost deconectate parțial de la energia electrică

photo_2023-07-25_23-32-54

Aproape 200 de angajați ai Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență (IGSU) sunt antrenați la lichidarea consecințelor în urma ploilor torențiale înregistrate pe teritoriul țării. Salvatorii au intervenit în 13 localități din raioanele Edineț, Fălești, Râșcani, Bălți, Glodeni, Soroca, Criuleni, Hîncești, Ștefan Vodă, Ialoveni, Ocnița, Drochia, dar și în capitală.

Potrivit autorităților, au fost defrișați mai mulți copaci doborâți pe drumurile locale, care au blocat circulația în municipiul Edineț și alte localități și au fost lichidate crengile care s-au prăbușit peste mai multe autovehicule. Totodată, rafalele puternice de vânt și ploi torențiale au smuls foi de ardezie de pe acoperișurile mai multor case și clădiri.

Mai mult, echipele IGSU sunt antrenate la deblocarea traseului spre mănăstirea „Nașterea Domnului” Zăbriceni.

Până la ora 6.00, în localitățile afectate s-au efectuat peste 100 de intervenții. La momentul actual, pentru lichidarea consecințelor furtunii sunt antrenați peste 195 de salvatori cu 49 autospeciale de intervenție în nordul țării.

În urma intemperiilor nimeni nu a avut de suferit.

IGSU informează că în mai multe localități din țară au fost înregistrate deconectări de la energia electrică. La data de 26 iulie, către ora 6.00, au rămas deconectate parțial de la energia electrică 76 de localități, din nouă raioane printre care raioanele Drochia, Dondușeni, Soroca, Rîșcani, Edineț.

Primăria Chișinău a transmis că la Dispeceratul Central Municipal au fost raportate pe parcursul nopții trecute 18 cazuri de căderi de arbori peste firele electrice, peste carosabil și peste automobile, iar miercuri dimineața (6.00-8.00) au fost enunțate încă șapte adrese.

Serviciile municipale specializate se află pe teren pentru înlăturarea consecințelor furtunii. „Repet, am fi fost mai pregătiți cu toții dacă ar fi fost făcute la timp atenționările de rigoare din partea Serviciului Hidrometeorologic de Stat”, a precizat Ion Ceban pe rețelele de socializare.

Cetățenii orașului sunt îndemnați să raporteze cazurile problematice în urma vântului puternic din 25 iulie, la Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67 sau (022) 22-26-04.

Prejudiciile și pagubele materiale în urma condițiilor meteorologice nefavorabile înregistrate urmează a fi stabilite ulterior în cadrul Comisiilor pentru Situații Excepționale teritoriale.


Pe 25 iulie, în tot municipiul Chișinău, dar și în mai multe regiuni din Republica Moldova, a fost vânt puternic. Acesta era însoțit de descărcări electrice și ploi torențiale. În rezultatul vântului puternic, în localitatea Baraboi a fost deteriorat parțial acoperișul gimnaziului, iar în localitatea Dondușeni a fost deteriorat parțial acoperișul unui depozit. Pe traseul R6, kilometrul 13, direcția de deplasare spre Chişinău au fost blocate două benzi de circulație din cauza unui arbore căzut.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente