Continuăm să vă prezentăm experiențele tinerilor originari din Republica Moldova care și-au făcut studiile de licență în România și care își doresc să urmeze și studiile de masterat în țara vecină. Protagonista de astăzi este Valera Carauș, absolventa Facultății de Economie, Administrație și Afaceri din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Vă invităm să o cunoașteți.
Valeria Carauș și-a făcut studiile de licență la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în cadrul Facultății de Economie, Administrație și Afaceri, la specializarea Finanțe și Bănci. Tânăra își amintește cu nostalgie de anii de licență și chiar dacă i-a fost mai dificil să se acomodeze la Suceava, își caracterizează studenția ca fiind o perioadă frumoasă. „A fost o etapă frumoasă din viața mea, dar evident că am avut și eu parte de momente mai dificile precum acomodarea într-un oraș necunoscut, interacțiunea cu oameni noi, sesiunile și alte probleme din viața de studentă”, relatează Valeria.
Tânăra a ales să studieze la o facultate din România, pentru că și-a dorit să aibă o diplomă recunoscută în Uniunea Europeană și să beneficieze de studii calitative, iar facilitățile oferite românilor de pretutindeni i-au fost foarte utile. Bursa de etnic român de pretutindeni, care o scutea de cheltuielile legate de cămin, face parte din aceste facilități. „România este una dintre principalele țări pentru care optează absolvenții de liceu, fiindcă este aproape de Moldova atât din punct de vedere geografic, cât și mai ales pe plan cultural și lingvistic. Pe lângă bursă, etnicii români de pretutindeni beneficiază de reducere la călătoriile cu trenul și de cazare în căminele studențești”, a menționat Valeria.
„Aici, oportunitățile se ivesc la orice colț, important este să dorești să te realizezi”, povestește tânăra. A ales să-și facă și studiile de masterat în România, iar principalul factor care a determinat-o să ia această decizie este universitatea care a reușit să-i devină o a doua casă. „Îmi place universitatea la care am studiat, m-am acomodat cu mediul înconjurător și sunt încântată să primesc cunoștințe de calitate la o universitate prestigioasă din România”, susține Valeria.
Viitorilor studenți Valeria le recomandă să beneficieze de reducerile la transport pentru a călători cât mai mult, să se implice în activitățile de voluntariat și la proiectele din cadrul universității. De asemenea, tânăra recomandă să se pună accent pe studii. „Studiați materia în timpul semestrului și nu vă bazați pe faptul că veți reuși să învățați cu o noapte înainte de examen. Să vă prezentați la cursuri și seminare, deoarece cunoștințele obținute în cadrul facultății sunt foarte valoroase.”