Cetățenii Moldovei sunt îndemnați să evite călătoriile în regiunile din Ucraina, ocupate temporar de armata rusă

serviciu-920×614
Foto:Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) reiterează apelul către cetățenii Republicii Moldova de a se abține de la deplasarea în toate teritoriile ucrainene temporar ocupate de Federația Rusă: regiunile Donețk, Luhansk, Zaporijjea, Herson și în Peninsula Crimeea. Îndemnul vine în contextul războiului armatei ruse împotriva Ucrainei, aflat într-o creștere intensă a ostilităților.

MAEIE face apel la cetățenii din Republica Moldova să se informeze permanent din surse sigure, să rămână precauți și să fie în măsură să își ajusteze prompt planurile de călătorie.

Pentru informații suplimentare și asistență consulară, vă puteți adresa la Centrul de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon 080090990, 022232002. Operatorii activează de luni până vineri între orele 8.0-17.00.

În afara programului cu publicul, puteți expedia un mesaj la următoarea adresă electronică: [email protected] sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel și pagina de Facebook a MAEIE.

De asemenea, MAEIE atrage atenția cetățenilor asupra prevederilor alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimului juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, care prevede că intrarea și ieșirea în/din teritoriile temporar ocupate poate avea loc doar în baza unui permis special. Procedura de eliberare a acestuia este menționată în Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei numărul 367 din 4 iunie 2015. În aceste condiții, în cazul în care călătoria în regiunile temporar ocupate nu poate fi anulată, MAEIE atenționează asupra necesității coordonării tuturor aspectelor aferente cu autoritățile competente din Ucraina.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente