Astăzi este a 510-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Președintele ucrainean Volodâmâr Zelenski a semnat legea privind extinderea motivelor de concediere din serviciul militar a unor categorii de cetățeni în perioada războiului, se arată pe pagina web a Radei Supreme.
Modificările prevăd că militarii ale căror rude apropiate au decedat sau au fost date dispărute în timpul războiului pot fi concediați din serviciul militar.
🟣 Statele Unite au comentat aruncarea în aer a podului din Crimeea în dimineața zilei de 17 iulie, menționând că nu pot confirma implicarea Ucrainei sau a oricărei alte părți în acest incident.
Potrivit „Evropeiska Pravda”, această declarație a fost făcută în cadrul unui briefing de presă de către adjuncta secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh. Ea a adăugat că „nu poate confirma declarațiile niciunei părți” cu privire la implicarea în exploziile de pe podul din Crimeea.
🟣 Unul dintre cei mai mari operatori portuari din lume, DP World (Dubai Port World), a fost adăugat pe lista sponsorilor internaționali de război de către Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (ANPC).
Potrivit serviciului de presă al ANPC, motivul acestei decizii a fost cooperarea sporită a companiei cu Federația Rusă. DP World a semnat un acord cu corporația rusă de stat „Rosatom”, care controlează centrala nucleară ocupată din Zaporijjea privind dezvoltarea rutei maritime nordice.
🟣 Locuitorii din partea ocupată a Donbasului au fost restricționați să călătorească în afara regiunii lor.
După cum a scris RIA-Melitopol pe Telegram, acest lucru a fost făcut pentru ca „turiștii” ruși din Crimeea să poată trece nestingheriți pe ruta terestră după atacul asupra podului.
🟣 Noaptea, în timpul unei lovituri masive asupra Odesei, părți dintr-o rachetă doborâtă au căzut pe o casă de locuit și au provocat moartea unui pensionar, transmite UNIAN.
🟣 Belgia, Luxemburg și Țările de Jos vor transfera Ucrainei transportoare blindate pentru întărirea forțelor armate. Acestea urmează să fie livrate în următoarele câteva luni, potrivit unei declarații comune a celor trei miniștri ai apărării.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!