Asociația Forța Fermierilor cere guvernării să întreprindă mai multe acțiuni, cinci la număr, pentru a nu admite falimentul fermierilor micro, mici și mijlocii.
„Constatăm că din tot bazinul Mării Negre la moment în Moldova sunt cele mai joase prețuri la grâu, orz și rapiță. Chiar și în Ucraina un kilogram de grâu costă în medie 2,9 lei, pe când la noi în țară acest preț este de 2,5 lei. În general, în toate țările Europei de Est, în afară de Moldova, se atestă un trend de majorare ușoară a prețurilor la grâu, orz și rapiță.
Chiar dacă recolta culturilor de primă grupă este mai bună comparativ cu anul precedent, fermierii noștri cu prețuri actuale la materia primă suportă pierderi enorme, care variază între 3 000-6 000 per hectar de cereale de primă grupă. Îndemnul autorităților abilitate privind vânzarea rapidă a materiei prime este o acțiune iresponsabilă, care contribuie la distrugerea agricultorilor micro, mici și mijlocii”, se menționează în declarația Asociației Forța Fermierilor.
În acest context, pentru a evita insolvabilitatea iminentă a fermierilor micro, mici și mijlocii, Asociația Forța Fermierilor cere:
#1. convocarea imediată a ședinței cu prim-ministru Republicii Moldova;
#2. introducerea urgentă prin decizia CSE a unui moratoriupănăla31decembrie 2023 la calcularea penalităților, dobânzilor de întârziere și altor comisioanelor/taxelor de sancțiuni ce țin de achitarea datoriilor către toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase;
#3. necalcularea până la 31 decembrie 2023 penalităților la executarea obligațiunilor față de bugetul public național pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care produc preponderent cereale și oleaginoase, precum și interzicerea blocării conturilor acestora;
#4. interzicerea până la 31 decembrie 2023 executării silite a obligațiunilor fermierilor micro, mici și mijlocii, care produc preponderent cereale și oleaginoase, precum și inițierii procesului de insolvență împotriva acestora;
#5. autosesizarea Consiliului Concurenții pe problema prețurilor mici de achiziționare a culturilor de primă grupă, comparativ cu prețuri în regiune, în vederea investigării existenții unui acord de cartel.
Pe 22 iunie, Asociația „Forța Fermierilor” informează că a stabilit o întâlnire cu președinta țării pentru a negocia privind compensațiile de care au nevoie agricultorii.
Potrivit asociației, pe 21 iunie, reprezentanții acesteia au avut o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, și ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul căreia au propus alocarea urgentă a 700 de milioane de lei din bugetul de stat pentru compensații la prima grupă de culturi agricole, destinate exclusiv agricultorilor mici și mijlocii.
Fermierii au subliniat că ulterior, sumele date ar putea fi acoperite din fonduri europene, însă propunerea nu a fost acceptată.
Pe 19 iunie, pe pagina de Facebook a Asociației „Forța Fermierilor” au apărut câteva videoclipuri în care au fost observate mai multe coloane de tractoare ce se deplasau spre Chișinău. În același timp, potrivit informațiilor, agricultorii de la nord au organizat mai multe marșuri, blocând drumurile Edineț – Briceni, Chișinău – Soroca, Florești – Soroca și Florești – Bălți.
Un protest economic de avertizare în teritoriu a fost anunțat și pe 20 septembrie, 2022. Fermierii insistau ca prin deciziile Comisiei Situații Excepționale să aibă loc amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților, acordarea facilităților fiscale, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA-ului din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor și adresarea către partenerii externi pentru identificarea banilor în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.