A murit scriitorul Milan Kundera, unul dintre cei mai influenți romancieri ai secolului XX

230712102535-milan-kundera-080284
Foto:Gamma-Rapho/Getty Images

Scriitorul francez de origine cehă Milan Kundera a murit ieri, 11 iulie, la vârsta de 94 de ani, transmite CNN.

Milan Kundera, unul dintre cei mai influenți romancieri ai secolului XX care și-a petrecut o mare parte din viață în izolare, a murit marți la Paris, potrivit Bibliotecii Morave din Brno. El avea 94 de ani.

„Milan Kundera, un autor ceho-francez care se numără printre cei mai traduși autori din lume, a murit la 11 iulie 2023 în apartamentul său din Paris”, a precizat biblioteca, o organizație de cercetare finanțată de stat, într-un comunicat.

Kundera, autorul cărții „Insuportabila ușurătate a ființei”, era cunoscut pentru povestirile sale ingenioase și tragicomice, care erau adesea împletite cu dezbateri filosofice profunde și cu portrete satirice ale vieții sub opresiunea comunistă.

Născut în aprilie 1929 la Brno, în Cehoslovacia, Kundera a făcut parte dintr-o generație influentă de scriitori, regizori și intelectuali cehi care au ajuns la maturitate în timpul anilor tulburi de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Când, în 1968, tancurile sovietice spulberau Primăvara de la Praga, Milan Kundera era deja un scriitor cunoscut întrucât publicase poezie, teatru, eseuri, iar primul său roman, „Gluma”, și nuvelele adunate în volumul „Iubiri caraghioase” fusesera tipărite în ultimul an în peste 150 000 de exemplare.

Kundera, împreună cu alți artiști și scriitori cehi, printre care și Václav Havel, a fost implicat în 1968 în mișcarea de emancipare politică cunoscută ca Primăvara de la Praga, o perioadă în care un regim democratic a fost în cele din urmă strivit de intervenția brutală a armatei sovietice și aliaților ei care au participat la invadarea Cehoslovaciei, dintre care au lipsit doar România și Albania.

În primul său roman, „Gluma”, parcă presimțind viitoarea invazie sovietică, Kundera scrisese o satiră la adresa totalitarismului din era comunistă. Din acest motiv i-a fost ridicat dreptul de semnătură și au urmat represaliile. Noile autorități cehe pro-sovietice l-au exclus de la Catedra de literatură universală pe care o ocupa la Academia de Film și i-au eliminat cărțile din toate bibliotecile Cehoslovaciei.

În 1975, Kundera a fugit în Franța. Următorul roman, „Viața e în altă parte”, i-a apărut în 1979 în Franța, iar doi ani mai târziu autorul însuși se stabilea aici, devenind, în scurt timp un scriitor de faimă internațională, tradus în toate limbile importante ale lumii.

În 1984, a publicat „Insuportabila ușurătate a ființei”, pe care, în ciuda faptului că e cea mai cunoscută dintre cărțile sale, Kundera o consideră drept cea mai proastă. În 1988, regizorul american Philip Kaufman a ecranizat cartea.


În acest articol puteți găsi 27 de citate ale lui Milan Kundera.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente