(sondaj) Maia Sandu, Igor Dodon sau Ilan Șor? Pe cine ar vota cetățenii dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare

Ești gata de quiz (30)
Foto:Facebook/ Maia Sandu, Igor Dodon, Ilan Șor

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a comunicat astăzi, 11 iulie, rezultatele primului sondaj de opinie „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”. Potrivit IPRE, volumului eșantionului este de 1 120 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, iar datele au fost colectate în perioada 13-28 iunie 2023.

În acest material, vă prezentăm datele privind situația politică din Republica Moldova.

La întrebarea dacă în țara noastră lucrurile merg într-o direcție corectă sau greșită, 53,1 % dintre respondenți au menționat că direcția este greșită, 35,7 % au spus că direcția este bună, 10,5 % au afirmat că nu cunosc, iar alte 0,7 % nu au dorit să răspundă.

Totodată, la întrebarea dacă în general, în lume, lucrurile merg într-o direcție corectă sau greșită, oamenii au răspuns în felul următor:
— 55,2 % – direcția este greșită;
— 24,7 % – direcția este bună;
— 18,2 % – nu cunosc;
— 2,0 % nu au dorit să răspundă.

Notă: potrivit IPRE, în mod tradițional, în Republica Moldova erau mai mulți cetățeni care apreciau pozitiv direcția spre care merge întreaga lume și mai puțini care apreciau negativ situația din țară. Situația s-a inversat odată cu începerea războiului în țara vecină.

Privind încrederea cetățenilor în partidele sau blocurile politice din țară,
#1. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) se află în fruntea clasamentului: 13,6 % dintre respondenți au afirmat că au foarte multă încredere, 19,3 % au o oarecare încredere, 12,4 % nu prea au încredere, 45,2 % nu au deloc încredere și 3,1 % nu au auzit de el;
#2. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) s-a clasat pe locul II: 7,3 % dintre respondenți au afirmat că au foarte multă încredere, 18 % au o oarecare încredere, 11,1 % nu prea au încredere, 57 % nu au deloc încredere și 1,5 % nu au auzit de el;
#3. Partidul „ȘOR” s-a clasat pe locul III: 7,5 % dintre respondenți au afirmat că au foarte multă încredere, 16,3 % au o oarecare încredere, 8,6 % nu prea au încredere, 61,5 % nu au deloc încredere și 2 % nu au auzit de el.

Pe locul IV se află Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, iar pe locul V – Partidul Nostru, urmat de alte 11 partide/blocuri politice.

Potrivit datelor sondajului, ultimul loc îi aparține Coaliției pentru Bunătate și Bunăstare.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, cetățenii ar vota după cum urmează:
#1. Partidul Acțiune și Solidaritate – 28,1 %;
#2. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 16,4 %;
#3. Partidul „ȘOR” – 9,9 %;
#4. Partidul Nostru – 2,9 %;
#5. Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” – 1,1 %;
#6. Partidul Social Democrat European – 1 %.

Totodată, dacă excludem numărul persoanelor indecise (19,1 %) și al celor care susțin că nu ar merge la alegeri (17,1 %), obținem următorul rezultat:
#1. Partidul Acțiune și Solidaritate – 44 %;
#2. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 25,7 %;
#3. Partidul „ȘOR” – 15,5 %;
#4. Partidul Nostru – 4,5 %.

Personalitatea politică din Moldova în care cetățenii au cea mai multă încredere este Maia Sandu – 21,8 %, urmată de Igor Dodon – 8,8 %, Ilan Șor – 5,2 %, Vladimir Voronin – 2,6 %, Renato Usatîi – 2,1 %, Ion Ceban – 2,1 %, Ion Chicu – 1,8 %.

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, ar exista următoarele rezultate (excluzând persoanele indecise și pe cele care nu ar merge):
#1. Maia Sandu – 42,9 %;
#2. Igor Dodon – 23,4 %;
#3. Ion Ceban – 7 %;
#4. Vladimir Voronin și Renato Usatîi – 5,7 %;
#5. Ilan Șor – 4,3 %.

De asemenea, de cea mai multă încredere a cetățenilor se bucură actuala președintă a țării, Maia Sandu, clasându-se pe locul I cu 39,7 %, urmată de Igor Dodon – 33,9 %, Vladimir Voronin – 27,8 %, Ilan Șor – 27,4 % și Ion Ceban – 27 %.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente