(live) SIS a destructurat o rețea de agentură implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj

VDV5XABDBNPJ3H3TAQZCKNABRE
Foto: REUTERS/Grigory Dukor

Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate, a susținut un briefing de presă privind destructurarea unei rețele de agentură implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în comun cu Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au anunțat că au încheiat și au expediat în instanța de judecată o cauză penală care vizează trădarea de patrie și spionajul.

Potrivit SIS, începând cu anul 2020, doi cetățeni ai Federației Ruse, Iurie G. și Vadim I., sub comanda și coordonarea Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) au identificat și au recrutat cetățeni ai Republicii Moldova, astfel construind o rețea de agentură pe teritoriul țării noastre.

Agentura avea drept scop influențarea proceselor social-politice ale Republicii Moldova în interesul Rusiei. De asemenea, persoanele implicate au realizat operațiuni informaționale pentru modelarea opiniei cetățenilor Republicii Moldova. În cei doi ani de activitate, acuzații au colectat date cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromiţătoare în privința liderilor politici și au organizat proiecte informaționale precum campanii în mediul virtual. Tot odată, persoanele implicate au recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării actelor violente.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente