De la începutul războiului, armata rusă a omorât 494 de copii. Cele mai importante evenimente din a 500-a zi de război

protest-ucraina-romania-bucuresti-1-1024×683-1
Foto:Ambasada Ucrainei la București

Astăzi este a 500-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Apărarea aeriană rusă a doborât două drone deasupra orașului Voronej din Federația Rusă.
Despre aceasta a anunțat guvernatorul regiunii Voronej, Aleksandr Gusev. Potrivit acestuia, nu există victime sau răniți.

🟣 Șase oameni au fost uciși în urma unor bombardamente în orașul Lâman. Trupele ruse au tras în Lâman din MLRS, a declarat șeful Administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kârâlenko. Drept urmare, opt persoane au fost ucise și alte 13 au fost rănite. Obuzele au lovit în jurul orei 10.00 un sector privat distrugând o casă și un magazin.

🟣 Procuratura Ucrainei a declarat că, de la începutul războiului, 494 de copii au murit din cauza acțiunilor armatei ruse. De asemenea, autoritățile au numit și numărul copiilor răniți – 1 051.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a anunțat întoarcerea a cinci apărători Azovstal din Turcia.

„Ne întoarcem din Turcia și ne luăm eroii acasă”, a scris Zelenski.

După ce au fost eliberați din captivitatea rusă în septembrie, soldații se aflau în Turcia. În condițiile schimbului, ei urmau să rămână acolo până la sfârșitul războiului.

🟣 Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a numit întoarcerea apărătorilor Azovstal din Turcia în Ucraina o „încălcare a acordurilor”.

Potrivit RIA Novosti, Peskov a remarcat faptul că: „Este o încălcare a acordurilor existente, iar termenii au fost încălcați atât de partea ucraineană, cât și de partea turcă”.

Potrivit acestuia, „nimeni nu a informat Rusia” despre transferul comandanților apărării Azovstal în Ucraina. Potrivit lui Peskov, această decizie este „direct legată de eșecurile din contraofensiva” Ucrainei. El a adăugat că în timpul pregătirilor pentru summitul NATO, „Turcia a fost supusă unor presiuni mari”, iar Ankara dă dovadă de „solidaritate” cu alianța.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente