(foto) UTM are propria fermă de bovine de rasă. În primele șase luni ale anului au fost obținuți peste 53 000 de litri de lapte

355-2048×1362-1

Care este primul cuvânt ce-ți trece prin minte când spui UTM? Cu siguranță, INGINERIE. Cu toate că principala responsabilitatea ce-i revine UTM este pregătirea inginerilor înalt calificați, odată cu absorbția fostei Universități Agrare de Stat din Moldova, în palmaresul programelor de studii a fost inclusă și Medicina veterinară. Astfel, instituția și-a lărgit spectrul de activități reușind să îmbine frumos și util Tehnologiile Informaționale inclusiv pentru domeniul științelor vieții.

Devenind o universitate comprehensivă, s-au ivit mai multe oportunități pentru o abordare multidisciplinară. Mai nou, UTM deține propria fermă didactică, ale cărei scopuri sunt:
# elaborarea noilor tehnologii întru întreținerea și menținerea sănătății bovinelor;
# pregătirea specialiștilor în domeniul Medicinii Veterinare, Zootehniei și Siguranței Alimentare;
# menținerea materialului genetic de rasă;
# obținerea statutului de Fermă de prăsilă;
# digitalizarea managementului fermei pentru ușurarea evidenței și sănătății animalelor.

Ferma didactică necesită îngrijire, investiții și multă muncă. Cu sprijinul rectorului UTM, prof. univ., dr. hab., Viorel BOSTAN, aceste trebuințe sunt satisfăcute, animalele având parte de îngrijirea atentă și hrană de calitate, oferind în schimb tot ce au ele mai bun. Susținerea dlui rector și pentru această sferă de activitate reprezintă o dovadă în plus a faptului că un manager deosebit, alături de o echipă extraordinară, înfăptuiesc lucruri importante, cu impact major în societate, pentru că orice schimbare pornește de la educație. 

Orânduirea calculată a lucrurilor la fermă denotă profesionalism. Astfel, la ferma de bovine sunt elaborate numeroase lecții practice din cadrul disciplinelor Facultăților de Medicină Veterinară și de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, specialitatea Zootehnie și Biotehnologii Agricole. Aici animalele servesc ca material didactic dar și cu scop de producere a laptelui. Pentru lecțiile practice sunt folosite animalele bolnave, vacile înțărcate și cele tinere. Pentru a nu perturba cantitatea de lapte, vacile mulgătoare sunt folosite cu scop didactic doar în cazul apariției unor dereglări în sănătatea vacii. Vițelele sunt crescute pentru a mări efectivul de vaci și de înlocuire a vacilor bătrâne ce vor fi abatorizate. Tăurașii sunt întreținuți la îngrășare pentru a fi abatorizați și carnea acestora folosită în scop didactic pentru producerea mezelurilor. 

La ferma didactică sunt întreținute bovine de rasă Simmental (Fleckvieh). La momentul actual sunt 36 de capete de bovine, dintre care 16 sunt vaci în producție, opt juninci gestante, șapte vițele și cinic tăurași. Genetica bovinelor este menținută prin însămânțări artificiale cu material seminal de aceeași rasă din cadrul Centrului Republican de Ameliorare și Reproducția Animalelor. Producția acestei rase este direcționată către lapte-carne unde o vacă produce o cantitate medie zilnică de 22-24 de litri lapte cu procentul de grăsime 3,8-4 % sau 7 000-9 000 de litri pe perioada de lactație. Laptele obținut este livrat zilnic către compania de Producerea și comercializarea produselor lactate S.R.L. LAPMOL. Pe parcursul a ultimilor șase luni (ianuarie-iunie 2023) la Ferma didactică s-au obținut 53 819 litri lapte dintre care 3 574 de litri au fost folosiți în consum vițeilor și 50 245 litri lapte spre comercializare.

Alte activități ce se realizează la fermă sunt:
# întreținerea, creșterea și reproducerea bovinelor;
# organizarea lecțiilor practice la instruirea studenților UTM cu specializarea în Zootehnie, Biotehnologii și Medicină Veterinară;
# efectuarea cercetărilor științifice de către cadrele didactice, doctoranzii și masteranzii UTM, în scopul perfecționării tehnologiilor de producere a laptelui de vacă conform reglementărilor UE;
# perfecționarea cunoștințelor specialităților în Zootehnie și Medicină Veterinară, în domeniul creșterii bovinelor pentru producerea laptelui de vacă;
# elaborarea proiectului model de construcție a fermelor de producere a laptelui în gospodăriilor particulare al R. Moldova – ferma pilot pentru determinări cantitative și calitative a producției de lapte a bovinelor.

Tehnologiile sunt nelipsite și aici. La moment, scopul acestora este de a ușura activitatea zilnică a angajatului. Ferma este dotată cu sală de muls de tip brăduleț (2×2) unde sunt mulse 4 vaci concomitent. Sistemul de muls este spălat automat de două ori pe zi după mulsoare. Laptele este transmis prin conducta de lapte în tancul de răcire unde se păstrează la temperatura de 0-40C. Vacile după muls trec în fermă unde au boxe individuale dotate cu covorașe din cauciuc pentru odihnă, sistemul de întreținere fiind liber cu acces permanent la hrană și apă. Pentru confortul vacilor sunt două perii automate ce le periază zilnic, igienizând astfel blana vacii și îmbunătățind circulația sângelui. Gunoiul din grajd este automat evacuat cu ajutorul reactoarelor cu cablu din oțel zincat, predestinate pentru curățarea culoarelor de furajare și a celor de scurgere dintre boxe prin aplicarea lor în funcțiune automată la fiecare oră, în groapa de acumulare a dejecțiilor. Apoi gunoiul de grajd este încărcat cu ajutorul transportorului de evacuare dejecții TCH-160 direct în remorcă și transportat către depozitul de acumulare a dejecțiilor aflat la 1 km de fermă, unde are loc fermentația și este folosit ca îngrășământ pentru stațiunea didactico-experimentale din cadrul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului. Hrana vacilor este distribuită cu ajutorul Remorcii tehnologice pe masa de furajare. Rația este balansată și echilibrată conform constituției corporale, categoriei de vârstă și de producție. Hrana animalelor constituie din siloz de porumb, fân de lucernă și de luncă, paie de orz, concentrate (porumb, orz, șrot de soie, șrot de floarea soarelui, tărâțe, DDgS), premix și un tampon ruminal extrem de eficient realizat din alge marine calcaroase.

Sănătatea animalelor este controlată zilnic de către medicul veterinar generalist și se acționează prompt atât în tratamentul animalelor cât și în primirea fătărilor. Pentru controlul mastitelor ce ar scădea calitatea și cantitatea laptelui se fac diagnosticări la fiece 10 zile, efectuându-se și mulsul de control. Iar pentru controlul problemelor la copite se fac manopere privind curățirea copitelor la fiece 3-6 luni și se aplică tratamentele necesare în cazul problemelor apărute. Însămânțările artificiale sunt efectuate în termen și folosind material seminal cu genetică înaltă, urmând scopul ridicării productivității de lapte dar și a sporului zilnic în greutate. Lunar tineretul în fermă este cântărit și evidența este dusă în registre, astfel sporul în greutate mediu zilnic variind de la 0,8 kg masă vie până la 1,1 kg masă vie. Rația este balansată și echilibrată conform necesităților fiziologice pe categorie de vârstă, dar urmând ca scop și ridicarea productivității animalelor. Toate notificările obținute zilnic sau lunar sunt notate în registre și lunar este efectuată darea de seamă pe hrană, producția de lapte, folosirea medicamentelor, sporul mediu zilnic, efectuarea însămânțărilor artificiale și numărul de viței obținuți.

În cadrul Fermei didactice sunt angajați doi operatori la muls mecanizat ce se ocupă de mulsul vacilor și hrănirea vițeilor de lapte, doi tehnicieni fermieri ce sunt răspunzători de prepararea/administrarea furajelor și evacuarea gunoiului de grajd, un îngrijitor de animale ce efectuează curățarea mecanică și menținerea curățeniei în grajd. La fel este angajat și un medic veterinar generalist, ce duce evidența tratamentelor și prevenirea bolilor la bovine, în scop didactic anunță cadrele didactice pentru efectuarea lecțiilor practice în cadrul fermei.

Aceste activități reprezintă începutul unor reușite mai mari, căci dl rector, Viorel BOSTAN, împreună cu echipa sa, va inova și sistemul medical veterinar din țară. Să avem răbdare, căci lucrurile bune numaidecât se întâmplă la UTM.

Ferma didactică de producere a laptelui a fost construită folosind sursele financiare ale Uniunii Europene, prevăzute pentru fosta Universitate Agrară de Stat din Moldova, în cadrul proiectului de colaborare transfrontalier cu titlul: „Promovarea producției sustenabile și implementarea bunelor practici în fermele de bovine din regiunea transfrontalieră România, Republica Moldova și Ucraina”.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente