Conflict între biserici. Mitropolia Basarabiei acuză Mitropolia Chișinăului că ar fi o structură necanonică și subordonată Moscovei

IMG-01-0055-—-копия-2-scaled
Foto:mitropolia.md

Într-o postare de pe pagina sa web, Mitropolia Basarabiei acuză Mitropolia Chișinăului că ar fi „o structură necanonică, subordonată centrului de putere de la Moscova”.

Mitropolia Basarabiei a declarat că „corupția, simonia, abuzul de putere, imoralitatea și depravarea conducătorilor structurii rusești de ocupație canonică, precum și propaganda în favoarea războiului la care se dedă conducerea Patriarhiei Moscovei, sunt principalele cauze obiective pentru care preoții și credincioșii basarabeni se hotărăsc să fugă din prizonieratul Bisericii Ruse“ și revin la jurisdicția istorică tradițională și canonică a Mitropoliei Basarabiei”.

„Constatăm cu mâhnire că Mitropolia Chișinăului, structura de ocupație bisericească a Patriarhiei Moscovei, continuă să dezinformeze opinia publică, falsificând adevărul, distorsionând realitatea și prezentând trunchiat sau tendențios aspecte istorice sau canoane ale Bisericii. Această situație denotă reflexe imperiale, teamă pentru pierderea puterii de influență în societate, opacitate la adevăr, inadecvare la procesele sociale de desovietizare și incapacitate de dialog constructiv în interesul Ortodoxiei”, a declarat printre altele Mitropoliei Basarabiei.

Drept răspuns, Mitropolia Chișinăului a declarat că „coruperea preoților și a credincioșilor nu poate fi numită sub nici o formă proces firesc și natural al lucrurilor, ci dimpotrivă, încălcare a Sfintelor Canoane.

„Vinderea oricui, ca Isav, pentru o farfurie de linte, a fost și va rămâne urâciune înaintea lui Dumnezeu. Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei afirmă că schimbarea jurisdicției canonice este un act legal, garantat de legislația Republicii Moldova. Ne întrebăm însă: acest act este justificat și de Dreptul Canonic? Cum poate o entitate bisericească să pună Legislația Țării mai presus de Canoanele Sfintei Biserici?”, a scris Mitropoliei Chișinăului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente