(foto) Pentru prima dată, căpșunile din Moldova vor fi exportate în Uniunea Europeană

3. Primul producător de căpșune din Moldova obține certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP
Foto:USAID Moldova

Pentru prima dată, un producător de căpșuni din Moldova a obținut certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP, datorită cărora fructele vor fi exportate pe piața europeană. Certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP oferă posibilitatea producătorilor din Moldova să extindă plasarea fructelor moldovenești pe rafturile rețelelor de magazine din Uniunea Europeană, unde standardele respective sunt solicitate exportatorilor.

Este vorba despre cooperativa Berries Group, specializată în cultivarea de căpșuni. Echipa este formată din cinci membri, iar suprafața totală pe care aceștia le produc este de 40 de hectare. Pentru a face față cerințelor piețelor de export, cu suportul proiectelor USAID, cooperativa a investit într-o linie de ambalare a căpșunelor și o seră computerizată pentru producerea materialului săditor de căpșun.

Sursă: USAID Moldova

„Este o muncă pe o durată îndelungată, dar văzând rezultatele obținute, vedem că timpul și efortul pe care i-am investit nu au fost în zădar. În anul curent am exportat căpșune doar în România, pentru anul viitor vrem să întrăm pe piața Cehiei, suntem și în discuții cu Polonia. În anul 2023 am obținut certificarea GLOBALG.A.P. pentru căpșunile produse în teren protejat de 0,6 ha, iar pentru anul viitor intenționăm să obținem certificarea și pentru membrii noștri. Sperăm că mai mulți producători vor urma exemplul nostru, astfel vom putea diversifica piețele de desfacere pentru tot sectorul”, a spus administratoarea cooperativei Berries Group, Zinaida Plămădeală.

Sursă: USAID Moldova

Aceste rezultate încurajează producătorii să implementeze standardele GLOBALG.A.P. și GRASP, ceea ce confirmă respectarea de către gospodăriile agricole a cerințelor de siguranță alimentară și responsabilitatea socială.

Sursă: USAID Moldova

Republica Moldova este lider regional în implementarea standardelor GLOBAL G.A.P. și GRASP. La moment, numărul producătorilor agricoli certificați a ajuns la circa 75 – GLOBALG.A.P și 45 – GRASP, inclusiv din regiunea Transnistreană și UTA Găgăuzia. Dintre acestea, 36 certificări dețin producători de  mere, 31 – de prune și 13 – de struguri de masă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente