(foto) Brutăria Bardar – locul unde angajații se simt ca acasă, copiii vin în excursie, iar mediul înconjurător este în siguranță

DBubulici-8129
Foto:Victor Nistorică, directorul și co-proprietarul Brutăriei Bardar

Istoria Brutăriei Bardar începe în anul 2000, în localitatea cu același nume – Bardar –, aflată la 15 kilometri sud-vest de Chișinău, în raionul Ialoveni. A început ca o afacere a familiei Plugaru, dar în ultimii cinci ani s-a extins de 10 ori ca număr de producție și acum produsele brutăriei pot fi găsite pe rafturile a 170 de magazine din România. Directorul și coproprietarul brutăriei, Victor Nistorică, spune că nu se opresc aici. Vor să exporte produsele lor în Israel, Germania, Irlanda: „Ne orientăm spre diaspora noastră, acolo unde sunt moldovenii”. Mai mult decât atât, brutăria implementează metode ecologice în producere: stație de epurare, separator de grăsimi, sistem de colectare a apelor de ploaie, colectarea și separarea deșeurilor etc. Totuși, după cum menționează directorul Brutăriei Bardar, această creștere a afacerii și îmbunătățirea proceselor de lucru nu ar fi fost posibile fără susținerea Uniunii Europene prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”.

La Brutăria Bardar sunt mai multe secții de preparare a produselor de patiserie: începând de la secția de torturi și terminând cu cea de plămădire a plăcintelor.

Secția de torturi, locul unde sunt pregătite prăjiturile brutăriei
Secția de lucru, unde sunt plămădite manual plăcintele

„Numai prăjituri avem vreo 20 de feluri, iar torturi – aproximativ 15 feluri. De asemenea, acum facem și macarons, croissante. Anul trecut, am fost provocați să vedem dacă putem să facem torturi. Ne-am apucat și facem, inclusiv torturile le facem și la comandă. Acum avem peste 30-40 de denumiri de produse în patiserie și continuăm să creștem”, menționează directorul și coproprietarul brutăriei, Victor Nistorică. Totuși, în topul preferințelor consumatorilor fideli sunt celebrele plăcintele „Poale-n Brâu”, plămădite manual.

Victor Nistorică ne arată produsele pe care le au în camera de congelare

Victor Nistorică ne spune că o adevărată revoluție pentru brutărie a început în anii 2018-2019, atunci când a apărut ideea de produse semifabricate congelate și s-a decis să se investească în această direcție. Cu ajutorul proiectului „Livada Moldovei”, brutăria a beneficiat de un credit de circa 3,3 milioane de lei, reușind să procure un microbuz pentru livrarea mărfii, un malaxor, un divizor, un laminator, echipamente de procesare, un cuptor, o cameră de congelare și o cameră de păstrare.

„Vrem ca oamenii să se simtă bine aici, ca în familie”

„În camerele de congelare sunt depozitate aproximativ 30 000 de plăcinte. Ele se vând doar în stare congelată. O parte dintre plăcinte le vindem angro, iar altă parte sunt distribuite comercianților mai mici sau chiar direct acasă la oameni. N-am fi putut să vindem torturi dacă nu am fi avut autocamionul care livrează produsele în regim frigorific”, menționează Victor Nistorică.

Portretul lui Victor Nistorică, directorul și coproprietarul Brutăriei Bardar

Cofondatorul „Brutăriei Bardar” spune că afacerea înregistrează o creștere de 30-40 % în fiecare an, iar capacitatea de producere este de circa trei-patru tone pe zi. Din tot volumul produselor, spre export sunt destinate aproximativ 35 %.

Celebrele plăcinte „Poale-n Brâu”, care se află în topul preferințelor consumatorilor
Brutăria a început să facă și macarons, care sunt livrate în magazinele din țară

„Ne dorim ca în vreo doi ani să exportăm în afara țării cel puțin tot atât cât vindem și pe piața locală, poate chiar și mai mult. Nu planificăm să ne oprim din creștere. Pe lângă faptul că am crescut portofoliul, am crescut și numărul de clienți aici, în Moldova. Recent, am început să exportăm masiv. Lucrăm cu Kaufland în Moldova și cu Kaufland în România. În România sunt peste 170 de magazine unde livrăm produsele noastre.”

Întreprinderea a reușit să crească numărul de angajați de la 20 în 2018 la 55 de persoane în 2023, iar majoritatea dintre ei (circa 90 %) sunt din localitatea Bardar. Programul obișnuit de lucru al unui lucrător la Brutăria Bardar este de la 8.0 până la 17.00.

Aici se lucrează asupra decorațiunilor care sunt amplasate pe colaci

„Nu-i ușor să găsim lucrători, dar încercăm să ne poziționăm ca un angajator care oferă condiții bune de muncă. Nu mă refer doar la salariu. La noi este curat, cald, îi obligăm pe angajați să-și ia pauze. Facem așa ca oamenii să se simtă bine, să se simtă în familie aici”, menționează Victor Nistorică.

„Contribuim la un mediu sănătos în localitate”

Producția Brutăriei Bardar se bazează pe metode ecologice de producere. Acestea sunt: stație de epurare, separator de grăsimi, sistem de colectare a apelor de ploaie, colectarea și separarea deșeurilor etc. Toate acestea au fost instalate ca rezultat al contribuției proprii a brutăriei în cadrul proiectului „Livada Moldovei”.

Separatorul de grăsimi instalat de Brutăria Bardar
Victor Nistorică, în discuție cu angajații care fac lucrările tehnice ale brutăriei

„O parte din contribuția noastră în acest parteneriat cu «Livada Moldovei» a fost și componenta de ecologizare a afacerii. Asta înseamnă că noi am construit o stație de epurare, fiindcă aici în sat sistemul de canalizare nu-i prevăzut și pentru uz industrial. Respectiv, noi am instalat separat o stație de epurare și un separator de grăsimi, pentru că lucrăm mult cu uleiul”, ne povestește Victor Nistorică.

De asemenea, tot în cadrul acestei metode de ecologizare brutăria are și un sistem de colectare a apelor de ploaie, care este folosită în procesele tehnice. În așa mod, întreprinderea consumă mai puțină apă de la rețea și astfel se reduce presiunea.

Brutăria are un spațiu amenajat pentru sortarea deșeurilor

„În cadrul programului de ecologizare, am mers și pe partea de selectare a deșeurilor. Avem tomberoane pentru plastic, hârtie, deșeuri organice etc. Colaborăm cu o companie de sortare a deșeurilor care vine și ne ia hârtia și plasticul, pentru ca ulterior să fie reciclate. Este foarte important și, pe termen imediat, ne-am redus costurile de transportare a deșeurilor. Pe termen lung, contribuim la un mediu sănătos în localitate, nu poluăm aerul și apa”, spune directorul și coproprietarul Brutăriei Bardar.

Participarea în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, după cum spune Victor Nistorică, a adus brutăriei multe beneficii.

Dorin Platon, șeful de producție al Brutăriei Bardar, ne arată cum funcționează tehnica procurată în cadrul proiectului

„Cuptorul, malaxorul, fermentorul, camerele frigorifice – toate aceste utilaje au fost achiziționate cu ajutorul creditului din cadrul proiectului «Livada Moldovei». Acest credit ne-a fost oferit la o rată preferențială, mai mică decât era în piață. Un punct important pe care trebuie să-l remarc – tot ce noi cumpărăm prin intermediul proiectului «Livada Moldovei» este cu scutire de TVA. Datorită creditului pe care l-am luat, în mărime de circa 3,3 milioane de lei, nu a trebuit să mai achităm și 700 000 de lei pentru TVA atunci când am cumpărat utilajul. Este un beneficiu foarte mare! Chiar și acum suntem la etapa de a mai lua un credit de la «Livada Moldovei»”, precizează Victor Nistorică.

Panouri solare și turism

După ce au crescut capacitatea de producere a brutăriei, au făcut-o mai eficientă din punct de vedere ecologic, acum urmează să o digitalizeze complet și să o facă eficientă și din punct de vedere energetic. Mai mult decât atât, coproprietarul brutăriei dorește să dezvolte foarte mult și componenta turismului.

Victor Nistorică ne spune despre planurile de viitor ale brutăriei

„În următoarea perioadă, începem să instalăm panourile fotovoltaice. De asemenea, vom instala și un sistem de pompe de căldură. Instalarea panourilor fotovoltaice ne vor ajuta să economisim foarte multe resurse. De asemenea, vom merge și pe partea de digitalizare a tuturor proceselor. Acum mai avem unele procese care se fac încă pe hârtie și trebuie să schimbăm acest lucru. O altă componentă pe care ne dorim să o dezvoltăm este turismul. Vin la noi copii în excursie. În luna mai aveam și câte 100 de copii pe zi care veneau la brutăria noastră. Noi le facem excursie și masterclass. Planificăm să investim într-o sală de degustare, să aducem turiști și din afară. Chiar vrem să dezvoltăm partea turistică, ne dorim foarte mult acest lucru”, confesează directorul și coproprietarul brutăriei, Victor Nistorică.


„Livada Moldovei” este o linie de credit a Băncii Europene de Investiții de peste 120 de milioane de euro destinați modernizării sectorului horticol din Moldova. Dintre aceștia, 108 milioane de euro sunt disponibili pentru investiții ale antreprenorilor privați.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului EU NEIGHBOURS east. Opiniile expuse aparțin autorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente