Și-au îmbunătățit procesele de muncă, au crescut productivitatea, au optimizat resursele și sunt, cu un pas mai aproape, de a exporta mai mult produsele lor pe piețele internaționale! 25 de companii naționale, din industria ușoară și cea a mobilei, trec printr-un amplu proces de digitalizare și modernizare a operațiunilor, pentru a-și crește competitivitatea și a-și dezvolta afacerile.
Toate companiile sunt parte a programului „Smart Factory”, implementat de Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova (FTA), finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. Inițiativa are drept scop integrarea industriei ușoare în lanțurile valorice globale, prin creșterea competitivității întreprinderilor, internaționalizarea afacerilor și integrarea acestora pe alte piețe.
Un pas către piața globală pentru IMM-urile autohtone
În cadrul inițiativei „Smart Factory”, începând cu luna martie, companiile beneficiază de suport pe trei direcții de dezvoltare. Pentru 25 de IMM-uri din industria ușoară, inginerie și sectoarele de producție au fost oferite granturi de la 5 000 de dolari până la peste 56 000 de dolari pentru digitalizare și automatizare a proceselor și a resurselor, îmbunătățirea performanței financiare și optimizarea costurilor, creșterea calității produselor, dar și a productivității și eficienței muncii. Investiția totală a proiectului până în prezent este de peste 1 milion de dolari, iar împreună cu contribuția fiecărei companii, programul „Smart Factory” depășește un buget total de 2 milioane de dolari.
O altă direcție de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii a fost concentrată pe suport și sprijin în implementarea unui Sistem de Management Integrat (ISO). Datorită acestui sistem integrat de confirmare a calității, companiile pot stabili proceduri și practici standardizate care contribuie la obținerea de produse de înaltă calitate, în conformitate cu cerințele și așteptările clienților. De asemenea, sistemul reprezintă și o confirmare a creșterii eficienței operaționale. IMM-urile care implementează ISO pot identifica ușor, dar și elimina potențialele probleme ale businessului, care reduc din timpul, materialele și resursele necesare și, implicit susțin creșterea eficienței operațiunilor lor. Programul prevede ca și după expirarea termenului certificatelor, IMM-urile vor putea beneficia de asistență.
Companiile înscrise în proiect beneficiază și de audit social, care să le ajute să înțeleagă problemele cheie de sustenabilitate cu care se confruntă. Acest lucru le oferă posibilitatea să atenueze riscurile de aprovizionare, să respecte cele mai înalte standarde internaționale sociale, să-și îmbunătățească în mod continuu relațiile cu clienții și să-și sporească încrederea în rândul clienților.
Pe toată durata de desfășurare a programului, întreprinderile mici și mijlocii participă la un șir de sesiuni de training și instruiri, sunt în proces de a cunoaște metode eficiente de planificare și lansare a comenzilor în producție, tehnici și instrumente eficiente pentru creșterea productivității muncii, care sunt cerințele de testare și certificare ECO a produselor textile și învață cum să obțină finanțare externă pentru a-și asigura o activitate durabilă.
Programul „Smart Factory” este implementat de Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie în parteneriat cu Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS) și va dura până în noiembrie 2023.