„Cu siguranță voi rămâne în Moldova.” Livia Dombrovschi – tânăra care a obținut patru de 10 la bacalaureat

Design fără titlu (81)
Foto:Livia Dombrovschi/arhivă personală

În acest an, Republica Moldova se mândrește cu 30 de elevi deținători a patru note de 10 la examenele naționale de bacalaureat. Printre elevii care au reușit să obțină nota maximă la bac se numără și Livia Dombrovschi, o tânără ambițioasă din Chișinău care a absolvit Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”.

„Nu m-am așteptat la asemenea rezultat”

Chiar dacă se identifică precum o persoană destul de optimistă și încrezătoare în forțele proprii, Livia ne-a afirmat că rezultatele obținute la bacalaureat au lăsat-o „surprinsă și plăcut emoționată”, adăugând că la moment încă se află într-un „proces de conștientizare”.

„Personal, nu m-am așteptat la asemenea rezultat, aveam dubiile mele. Persoanele dragi mie mi-au afirmat că voi obține note maxime și până a afla rezultatele, dar am preferat să nu cred până la apariția acestora”, ne-a povestit Livia Dombrovschi.

„La limba străină […] nota îmi era deja asigurată”

Cele mai multe griji Livia și le-a făcut din cauza examenului la limba și literatura română, unde, spre deosebire de celelalte discipline, un rol mare îl joacă și subiectivitatea.

„Eram nesigură de punctajul de la limba și literatura română din cauza subiectivității. Ce ține de examenul la matematică, aici a fost mai ușor, pot să afirm că odată ce am ieșit din sală, eram certă de rezultat. La limba străină a fost și mai ușor, nota îmi era deja asigurată de examenul Cambridge promovat la Advanced Level”, ne-a spus Livia.

„Pe ultima sută de metri e loc pentru îmbunătățire”

Livia a venit cu câteva sfaturi pentru tinerii care vor susține examenele de bacalaureat în cea de-a doua sesiune sau în anii viitori. Tânăra a îndemnat elevii să nu se emoționeze și să își identifice punctele slabe pentru a lucra asupra lor.

„În primul rând, încurajez viitorii absolvenți să își păstreze calmul și să nu se lase copleșiți de emoții și anxietate în preajma și în timpul examenelor. În al doilea rând, să ia fiecare în calcul punctele sale slabe depistate la pretestări, fiindcă, totuși, pe ultima sută de metri există loc pentru îmbunătățire. De asemenea, nu subestimați niciodată complexitatea testului la limba și literatura română!”, ne-a spus Livia.

Sursă: Livia Dombrovschi/arhivă personală

„Cu siguranță voi rămâne în Republica Moldova”

Chiar dacă încă nu cunoaște ce specialitate va alege, Livia ne-a afirmat prompt că își va continua studiile în Republica Moldova.

„Cu siguranță voi rămâne în Republica Moldova, deoarece tind să cred că sistemul nostru educațional nu e cu nimic mai slab decât altele și avem aici îndeajuns oportunități pentru a ne dezvolta. Cu referire la specialitatea ce o voi alege, rămâne încă să mai analizez”, ne-a afirmat Livia.

Taguri: #BAC 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente