Astăzi este a 485-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Fundația Favbet a donat Forțelor Armate ale Ucrainei un SUV Mazda B2500, scrie UNIAN, cu trimitere la rbc.ua, care a făcut referire la mesajul prezentat de acest fond.
🟣 România este văzută ca un posibil teritoriu unde piloții ucraineni ar putea fi antrenați să opereze cu avioanele de luptă F-16. Antrenamentele ar putea începe în această vară, după ce Ucraina va recepționa aceste avioane.
🟣 În noaptea zilei de 23 iunie în Ucraina a fost anunțată o alertă aeriană la scară largă. Astfel, s-ar fi auzit explozii în regiunea Hmelnâțkâi, dar și în alte regiuni ale Ucrainei. Soldații ruși au lansat rachete din aviația strategică. Informația a fost confirmată de Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
🟣 Satele eliberate de sub ocupația armatei ruse din regiunea Zaporijjea sunt în ruine. CNN a scris despre acest lucru într-un reportaj din prima linie în războiul ruso-ucrainean. Jurnaliștii străini au vizitat satele Neskucine și Storojeve. Publicația a notat că priveliștea satelor eliberate, dar în același timp distruse, provoacă un sentiment „dulce-amar” în inimile soldaților ucraineni.
🟣 Armata rusă a lovit o întreprindere de transport din Herson. În urma bombardamentului au decedat trei muncitori, iar alte trei persoane au fost rănite. Acest lucru a fost anunțat de către șeful administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin, pe Telegram.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!