„Oricât s-ar schimba timpurile, meseria de profesor va fi întotdeauna solicitată.” Ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi la pedagogie

355670997_3543555282532232_4162728481228863617_n (1)

În cadrul celui de-al șaptelea eveniment online de orientare în carieră, am vorbit despre cum e să fii student(ă) la pedagogie, un domeniu indispensabil pentru pentru o societate care se gândește la un viitor prosper.

În calitate de invitate le-am avut pe: Natalia Popa, doctoră, conferențiară universitară, secretară-adjunctă pentru Comisia de admitere la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC), Viorica Oleinic, profesoară de limba și literatura română și literatura universală la Instituția Privată Liceul „Da Vinci”, și Vlada Creciun, studentă în anul III la UPSC, Facultatea de Științe ale Educației, specialitatea „Pedagogie în învățământul primar”.

Pasiunea Vladei Creciun pentru pedagogie vine încă din copilărie, când improviza în fața jucăriilor de pluș că era învățătoare. „Am îndrăgit foarte mult acest joc și am înțeles că vreau să devin învățătoare.” Tânăra a spus că a fost influențată și de prezența unui model în viața ei, iar acest lucru i-a întărit dorința de a urma această profesie.

Activând în domeniu deja de 24 de ani, Viorica Oleinic a povestit că, formându-se într-un mediu postsovietic, „a merge la pedagogie” era o opțiune pe care tinerii o alegeau frecvent. Pe lângă acest lucru, a precizat că vine și dintr-o familie de profesori. Una dintre cele mai memorabile experiențe din parcursul său profesional este decizia de a naște al doilea copil. „Credeam că fără mine școala va sta pe loc și amânam a doua maternitate. A trebuit să stabilesc câteva priorități și am lăsat o clasă la mijloc de drum.”

Natalia Popa a menționat că principala motivare a tinerilor care aleg să fie pedagogi în viitor ar fi tendința spre schimbarea vieții cotidiene, a societății și a mentalității spre bine.

Studiile la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”

Actualmente, UPSC oferă studii în cadrul a opt facultăți:
# Arte plastice și design;
# Matematică, Fizică și Tehnologii Informaționale;
# Biologie și Chimie;
# Geografie;
# Psihologie și Psihopedagogie specială;
# Limbi și Literaturi străine;
# Filologie și Istorie;
# Științe ale Educației.
La aceste facultăți, studenții pot urma studii în domeniul de științe ale educației, dar și în alte domenii de pregătire profesională.

Admiterea la universitate se face în baza unui concurs al mediilor. Totuși, una dintre facilitățile pe care le pot avea viitorii studenți este participarea la olimpiadele pe care le organizează UPSC la disciplinele școlare. De asemenea, la admitere, sunt luate în calcul și certificările de voluntariat, deoarece acestea pot adăuga valoare dosarului.

În cadrul universității, studenții au posibilitatea de a realiza ore atât cu profesorii din cadrul instituției, cât și cu profesori invitați din alte țări. Natalia Popa a precizat că, recent, studenții au putut participa la ore organizate de profesori din Turcia, Germania și România. De asemenea, orele se petrec nu doar în aulele universitare, ci și în huburile digitale și interactive din cadrul Clasei Viitorului, iar orele de laborator au loc în incinta instituțiilor de învățământ din țară.

Pe lângă disciplinele care se referă la științe ale educației, studenții învață și discipline referitoare la psihologie și consiliere psihologice. De asemenea, există și discipline pe care studenții și le pot alege singuri și pe care le pot urma în afara orelor de curs.

La UPSC sunt disponibile și studii de masterat și doctorat. Mai mult, există și un centru de formare continuă, unde profesorii de la diferite nivele de studii pot urma diverse cursuri de dezvoltare.

Vlada Creciun a povestit că pentru ea toate momentele pe care le-a petrecut în timpul studenției au fost frumoase. „Aici m-am format, aici m-am dezvoltat ca personalitate, am aflat ce înseamnă cu adevărat meseria de învățător. Ceea ce m-a format pe parcursul a trei ani urmează să le transmit și copiilor, noilor generații în umbra cărora se vor forma noi personalități.” Un moment dificil cu care tânăra s-a confruntat a fost primul modul practic, atunci când ea însăși a fost în rol de învățătoare.

Oportunități pentru studenți

Referitor la oportunitățile pe care le oferă UPSC, Natalia Popa a ținut să menționeze studiile de calitate, sloganul universității fiind: „Calitatea este ceea ce ne reprezintă”. Totodată, studenții se pot implica în activități de voluntariat și în activități extracurriculare.

În ceea ce privește schimbul internațional de experiență, UPSC are încheiate mai multe acorduri de colaborare cu instituții de învățământ din România, unde studenții pot învăța un semestru. Prin intermediului programului ERASMUS +, atât studenții, cât și cadrele didactice pot studia peste hotare.

De asemenea, Natalia Popa a declarat că în fiecare an se organizează Conferințe științifice și există posibilitatea de a participa și la studii de cercetare. Despre burse dânsa a precizat că la UPSC, anual, studenții depun dosare pentru a benefica de Bursa Guvernului și de Bursa Președintelui. Pe lângă acestea, universitatea oferă Bursa Senatului, oferită pe categorii, și burse sociale.

Avantajele profesie de pedagog

Viorica Oleinic este de părere că a fi profesor înseamnă în primul rând un gest asumat și se referă la a-ți pune un scop și a-l urma. „Ești cu mâna pe pulsul schimbărilor sociale, înveți și rămâi curios pe tot parcursul vieții și urmărești să îți lărgești mereu orizonturile.”

De aceeași părere este și Natalia Popa, care a adăugat că un avantaj al profesiei de pedagog este că rămâi mereu tânăr. „Ești în permanentă dezvoltare, nu ai voie să te oprești.”

Vlada Creciun este de părere că nu oricine poate îmbrățișa această profesie și este important să ai chemare și dragoste față de copii. „Este foarte important să îți urmezi chemarea, iar pedagogia este un domeniu care îți permite să te dezvolți și să urci mereu cu o treaptă mai sus. Dar numai dacă este dorință.”

Oportunități de angajare

La sfârșitul anului terminal, studenții sunt ghidați și orientați spre repartizarea în câmpul muncii. Fiecare absolvent(ă) dispune de un loc de muncă după finalizarea universității. Ministerul Educației și Cercetării întocmește o listă a instituțiilor de învățământ din țară care au nevoie de tineri specialiști. Astfel, absolvenții își pot alege un loc de muncă. Mai mult, Ministerul Educației și Cercetării le oferă absolvenților câte o sumă de bani care reprezintă un punct de pornire în viitoarea carieră.

În unele cazuri, instituția de învățământ este cea care solicită un anumit absolvent sau o anumită absolventă care să activeze în cadrul acesteia. Instituția respectivă depune un demers la Direcția generală de învățământ, care ulterior este distribuit la Ministerul Educației și Cercetării. Astfel se creează un „loc personalizat” de muncă.

În cadrul universității se află Centrul de practică pedagogică, ce menține relațiile cu direcțiile generale de educație din întreaga republică. Natalia Popa a spus că UPSC are încheiate acorduri cu diverse instituții de învățământ din țară, ceea ce oferă posibilități studenților să interacționeze direct cu profesia de pedagog. Totodată, managerii instituțiilor își asumă rolul de a ajuta, de a motiva și de a atrage studenții la instituțiile respective.

Viorica Olenic a povestit două dintre experiențele sale în care a predat elevilor împreună cu studenții. „În unul dintre cazuri, am avut două studente care urmau modulul practic, foarte bune, cu care rezonam. În al doilea caz, studentele erau mai slab pregătite și a trebuit să le întrerup, pentru că nu se descurcau.”

Potrivit Nataliei Popa, studenții au posibilitatea să se angajeze part-time, în afara orelor academice sau în timpul verii la taberele de vară. De asemenea, aceștia se pot angaja în calitate de educatori în instituțiile de învățământ cu program prelungit sau pot deveni educatori în cadrul familiilor.

Viorica Olenic a întărit ideea că, la sfârșitul lunii august, managerii instituțiilor de învățământ caută studenți care să activeze ca educatori la instituțiile cu program prelungit. „Este vorba despre managementul timpului în primul rând. Facultatea este destul de solicitantă și nu știu dacă mereu poți reuși.”

Un lucru important de menționat este că studenții care și-au făcut studiile la buget trebuie să muncească obligatoriu cinci ani în domeniul pedagogic.

Perspectivele domeniului pedagogic

Potrivit Nataliei Popa, domeniul științelor ale educației va fi unul în continuare dezvoltat și susținut nu doar de autoritățile de stat, dar și de societate. „Este una dintre sferele de care are nevoie fiecare dintre noi. Cel puțin o dată în viață ne ciocnim cu profesioniștii din domeniu educației. Poate nu întotdeauna ne aduce experiențe foarte plăcute, dar cred că fiecare dintre noi își poate aminti de un profesor care i-a lăsat amprentă în viața lui. Acest domeniu merită să fie susținut.”

Sfaturi pentru viitorii studenți

Spre final, fiecare invitată a venit cu sfaturi pentru viitorii studenți care se gândesc la o carieră în pedagogie.

Vlada Creciun le-a urat absolvenților de liceu să fie încrezători și să nu le fie frică. „Vreau să îi îndemn pe toți să îmbrățișeze această meserie, deoarece este frumoasă, iubită, colorată. Ușile UPSC vă sunt deschise. Important este să aveți dorința și chemarea de a fi profesor.”

Natalia Popa a adăugat că UPSC își așteaptă viitorii studenți cu mare drag. „Cadrele didactice vă sunt mereu alături și vă vor ghida în această activitate, uneori dificilă. Dar nimic nu este imposibil.”

La rândul său, Viorica Olenic a menționat următoarele. „Oricât de mult s-ar schimba timpurile, meseria de profesor va fi întotdeauna solicitată. E frumos, iar celor care se gândesc la posibilitățile financiare le doresc să nu își trădeze visul și să aleagă cu inima.”


Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.mdRLIVECentrului de Tineret STUDEM și ziuadeazi.md.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente