Fermierii, după negocierile cu Dorin Recean: „Discuția a fost una stranie. Să ne fie alocate măcar 350 de milioane de lei”

recean agricultori
Foto:gov.md

Asociația „Forța Fermierilor” a avut ieri, 22 iunie, o ședință cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, despre alocarea resurselor financiare pentru fermierii mici și mijlocii. Fermierii au rămas nemulțumiți și spun că discuția a fost una stranie și că vor primi un răspuns referitor la sumele compensațiilor și termenele de achitare a acestora pe 27 iunie.

„Anterior noi am primit promisiunea de la doamna președintă precum că în două zile să fie clarificată poziția Uniunii Europene privind posibilă alocarea resurselor financiare pentru acoperirea agricultorilor la producerea culturilor cerealiere și oleaginoase. Președintele Parlamentului ne-a comunicat că deja sunt identificate 200 de milioane lei pentru plata compensațiilor. Totodată, domnul Recean a fost evaziv în discuția cu fermierii. Până la urmă dumnealui public a promis că vom primi răspuns concret referitor la sumele compensațiilor și termenele de achitare a acestora marți dimineață”, se arată în comunicatul Asociației „Forța Fermierilor”.

Mai mult ca atât, aceștia menționează că au suspiciuni că autoritățile pur și simplu trag de timp și le-au propus ca inițial să le fie alocate măcar 350 de milioane de lei pentru salvarea fermierilor mici și mijlocii.

Asociația „Forța Fermierilor” așteaptă un răspuns final de la autorități marți, 27 iunie. În acea zi spun că vor depune o declarație privind desfășurarea unui marș cu tehnica agricolă în jurul Guvernului: „În cazul dacă vom fi mințiți, reacția agricultorilor va fi una dură”.


Pe 22 iunie, Asociația „Forța Fermierilor” informează că a stabilit o întâlnire cu președinta țării pentru a negocia privind compensațiile de care au nevoie agricultorii.

Potrivit asociației, pe 21 iunie, reprezentanții acesteia au avut o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, și ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul căreia au propus alocarea urgentă a 700 de milioane de lei din bugetul de stat pentru compensații la prima grupă de culturi agricole, destinate exclusiv agricultorilor mici și mijlocii.

Fermierii au subliniat că ulterior, sumele date ar putea fi acoperite din fonduri europene, însă propunerea nu a fost acceptată.

Pe 19 iunie, pe pagina de Facebook a Asociației „Forța Fermierilor” au apărut câteva videoclipuri în care au fost observate mai multe coloane de tractoare ce se deplasau spre Chișinău. În același timp, potrivit informațiilor, agricultorii de la nord au organizat mai multe marșuri, blocând drumurile Edineț – Briceni, Chișinău – Soroca, Florești – Soroca și Florești – Bălți.

Un protest economic de avertizare în teritoriu a fost anunțat și pe 20 septembrie, 2022. Fermierii insistau ca prin deciziile Comisiei Situații Excepționale să aibă loc amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților, acordarea facilităților fiscale, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA-ului din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor și adresarea către partenerii externi pentru identificarea banilor în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente