Copiii și adulții cu fibroză chistică din Republica Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament

medicamente
Foto: Unsplash/Christine Sandu

Copiii și adulții cu fibroză chistică din Republica Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea zilnică a acestuia. Vor primi preparatul cu denumirea comună internațională dornase alfa, împreună cu nebulizatorul, toate cele 38 de persoane la care a fost diagnosticată maladia rară. Acestea vor fi eliberate de Institutul Mamei și Copilului.

Potrivit autorităților, dornase alfa contribuie la combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la persoanele cu fibroză chistică. Costul estimativ anual pentru tratamentul unei persoane cu acest medicament este de peste 100 000 de lei.

Fibroza chistică este o boală genetică cronică și progresivă care afectează în principal sistemul respirator, sistemul digestiv și glandele exocrine (care produc mucus și alte secreții). Această afecțiune este cauzată de o mutație genetică care afectează proteina numită canalul transmembranar al conductei fibrozei chistice.

În Republica Moldova persoanele cu fibroză chistică beneficiază gratuit inclusiv de trei medicamente compensate, pentru care anul trecut au fost alocate patru milioane de lei din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente