În contextul vremii caniculare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu un șir de recomandări în adresa consumatorilor și operatorilor din domeniul alimentar.
Astfel, oamenii sunt îndemnați să țină cont de următoarele reguli:
# evitați situaţiile în care, se pot achiziţiona produse neconforme, ce pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa;
# achiziționați produse alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu;
# citiţi cu atenţie eticheta produselor pentru a vă informa referitor la calitatea şi compoziţia produsului;
# informaţia de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilităţii minimale sau data limită de consum, ţara de origine, condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
# respectați integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportării, depozitării şi a comercializării (ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte semne de bombaj);
# fiţi atenţi la igiena personalului care vă deserveşte şi la condiţiile sanitare de comercializare a alimentelor;
# verificaţi senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenţionaţi să le procuraţi (culoare, miros, aspect, gust);
# după procurare, păstraţi produsele conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalaj (temperatura de păstrare, umiditatea);
# carnea, peştele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;
# în cazul constatării unor nereguli depuneți reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către Subdiviziunile Teritoriale ANSA sau la adresa electronică: [email protected];
# la fel de importantă este şi respectarea păstrării produselor în frigidere din momentul producerii, procurării și până la consumul acestora;
# specialiștii ANSA menționează, de asemenea, stringența asigurării sanitaro-tehnică a blocurilor alimentare.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cod galben de caniculă pentru zilele de vineri și sâmbătă.
Potrivit SHS, în zilele de 23 și 24 iunie, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33 și +34 °C.