Acum 33 de ani, în data de 23 iunie 1990, deputaţii fostului Soviet Suprem al fostei Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM) adoptau Declaraţia de Suveranitate – prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională.
Scurt istoric
Potrivit moldova.md, declarația a fost adoptată într-un context istoric complex, sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90 fiind marcat de declararea suveranității ale mai multor republici baltice. Estonia declarându-și prima suveranitatea în noiembrie 1988, a fost urmată de Lituania în aprilie 1989 şi Letonia în iulie 1989.
Declaraţia de suveranitate a RSSM fusese precedată de asemenea de cea a Georgiei din 26 mai 1990 şi a Rusiei din 12 iunie 1990.
Unii dintre precursorii luptei de renaştere şi eliberare naţională au fost marii cântăreți naționali Ion și Doina Aldea-Teodorovici. În general, vorbind despre suveranitatea Republicii Moldova, inconștient, undeva pe fundal parcă auzim vocea lor: „Spirite al nostru, îngere de pază, / Dă-ne nouă raza ce veghează-n toate, / Azima poporului şi-a Mântuitorului – Suveranitatea!”.
Declaraţia de Suveranitate
Adoptarea Declaraţiei de Suveranitate poate fi numită prima victorie importantă a forţelor democratice și un pilon al renaşterii şi eliberării naţionale deoarece, în mod clar, declarația stipulează că suveranitatea RSSM este „condiţia firească și necesară a existenţei statalităţii Moldovei”.
În acelaşi document mai este stipulat și caracterul unitar şi indivizibil al statului. Se stabilește că RSSM respectă statutul ONU şi îşi exprimă adeziunea faţă de principiile acestei organizaţii, se declară o zonă demilitarizată, activ promovează consolidarea păcii şi securităţii, este implicată direct în procesul de cooperare şi securitate precum şi în structurile europene.
Declaraţia de Suveranitate a fost votată doar cu o singură abţinere.
Suveranitatea în timp
La 23 iunie 1991, în ziua primei aniversări de la proclamarea suveranităţii Republicii Moldova, la Chişinău a fost pusă în circulaţie prima serie de mărci poştale, ce poartă atributele statalităţii – Stema şi Drapelul.
În data de 23 iunie 2011 a fost pusă în circulaţie seria de mărci poştale „20 de ani de la emiterea primelor mărci poştale ale Republicii Moldova”.
Unul dintre deputații care au votat în 1990 pentru suveranitatea Republicii Moldova este și actualul deputat al Parlamentului Republicii Moldova Vasile Șoimaru.