Îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată, sau mai mult timp pentru a face lucruri pentru sănătatea fizică și psiho-emoțională, acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care unii angajați din întreaga lume au solicitat un program flexibil de muncă și au determinat testarea săptămânii lucrătoare de patru zile.
Marea Britanie, SUA, Irlanda, Canada, Australia, Noua Zeelandă și Spania – acestea sunt statele care deja au pus în exploatare diverse programe pilot, iar experimentele au demonstrat că angajații au raportat o serie de beneficii cu referire la calitatea somnului, nivelul de stres resimțit, prezența vieții personale și îmbunătățirea sănătății mintale. Astfel, portalul Magenta Consulting a decis să întrebe ce părere au angajații, dar și angajatorii din Republica Moldova, cu referire la acest subiect.
Pentru început, angajații au fost întrebați în ce măsură reușesc să îndeplinească toate sarcinile stabilite pentru o săptămână de lucru la jobul actual, dar și în ce măsură angajatorii cred că angajații lor reușesc să le ducă la bun sfârșit. Astfel 83 % dintre angajatori au afirmat că angajații lor, în general, reușesc să ducă la bun sfârșit sarcinile planificate pentru săptămâna de muncă, pe când angajații cred acest lucru într-o pondere puțin mai mică (71 %). De asemenea, 22 % dintre angajați au spus că nu reușesc să îndeplinească sarcinile stabilite pentru cele cinci zile lucrătoare, pe când angajatorii care cred acest lucru sunt într-o pondere mai mică (14 %).
Angajații și angajatorii au practic aceleași viziuni cu privire la implementarea programului de muncă de patru zile, păstrând limita de 8 ore pe zi, același salariu și volum de lucru. 58 % dintre angajați și 54 % dintre angajatorii participanți la studiu susțin această idee. În același timp, 39 % dintre angajați nu susțin această formulă de lucru, iar ponderea angajatorilor care nu pledează pentru un asemenea program este mai mare cu 5 puncte procentuale (44 %).
La fel, moldovenii au fost întrebați în ce măsură cred că săptămâna de muncă de patru zile va îmbunătăți sănătatea mintală și fizică a angajaților. 70 % dintre aceștia sunt de acord cu această afirmație, iar 28 % nu susțin această idee.
În graficul ce urmează vedeți ce ar face moldovenii în ziua lor liberă dacă regimul de muncă s-ar reduce la patru zile.
Datele au fost colectate în perioada 2 aprilie – 12 mai, prin metodele CAPI (Computer Assisted Personal Interview) față în față și CATI (sondaj la telefon), pe un eșantion de 1011 angajați și 439 angajatori din toată țara. Marja de eroare este de +-3%.