Guvernul a aprobat înlocuirea datei și denumirii Zilei Victoriei. Moldova ar putea marca capitularea nazistă alături de țările europene

21007952_big1634910015 (1)
Foto:MA

Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre, înaintat e mai mulți deputați, care prevede înlocuirea Zilei Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei, marcată în data de 9 mai, cu Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, care ar urma să fie marcată în data de 8 mai.

„Acest proiect de lege se impune având în vedere confuzia care încă persistă între data reală (8 mai) de încheiere a celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști”, se arată în proiectul de lege înaintat de deputați.

După votarea sa de către Guvern, proiectul de lege urmează a fi votat și în Parlament.

De ce 8 mai?

Ziua Victoriei este marcată în țările europene în data de 8 mai și comemorează victoria asupra Germaniei naziste din anul 1945. Aceasta a fost inaugurată pentru prima dată în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, ca urmare a semnării Instrumentului german de capitulare, seara târziu, pe 8 mai 1945.

Semnarea actului capitulării de către Germania nazistă a avut loc în data de 7 mai 1945, la ora 02.41, în orașul Reims, la sediul Cartierului General Suprem al Forțelor Expediționare Aliate din Franța și a fost acceptat de către generalul american Dwight D. Eisenhower și de reprezentanții celorlalte puteri aliate. După semnarea actului capitulării necondiționate, Înaltul Comandament al armatei germane a dat ordine către toate unitățile militare de sub comanda sa, indicându-le să înceteze toate operațiunile militare exact la ora 23.01, ora Europei Centrale a zilei de 8 mai 1945. Totuși, liderul sovietic, Iosif Stalin, nu a fost de acord cu unele detalii privind semnarea actului capitulării necondiționate a Germaniei naziste, ordonând repetarea procedurii, dar cu alți actori. Procedura repetată a avut loc deja în data de 9 mai 1945, la ora 00.16 minute, prezidată, de astă dată, de mareșalul sovietic Gheorghi Jukov.

8 mai by Maxim Pistrui on Scribd


Amintim că în dat de 8 mai, Volodâmâr Zelenski, președintele Ucrainei, a înaintat Radei Supreme din Ucraina un proiect de lege care propune, de asemenea, ca ziua de 8 mai să fie declarată în Ucraina drept Ziua Comemorării și a Victoriei asupra nazismului în cel de Al Doilea Război Mondial.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente