A fost aprobat planul de admitere pentru anul de studii 2023/2024 în școli profesionale, colegii și centre de excelență

elevi
Foto:Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, planul de admitere pentru anul de studii 2023/2024 în școlile profesionale, colegiile și centrele de excelență din țară.

Potrivit informațiilor, pentru admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar (școli profesionale și centre de excelență) sunt prevăzute 8 267 de locuri bugetare. Dintre acestea, 1 330 vor fi repartizate pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământul dual, cu 10 % mai mult decât în anul 2022.

Totodată, pentru învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar (colegii și centre de excelență) prevede admiterea a 3 940 de persoane cu finanțare bugetară, dintre care 203 pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământ dual, cu 16 locuri mai mult comparativ cu anul trecut.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), învățământul dual permite racordarea ofertei educaționale la cerințele pieței muncii și, în același timp, sporește gradul de angajare a absolvenților instituțiilor de învățământ profesional tehnic.

Prin acest tip de formare profesională se poate dobândi foarte ușor o meserie, iar elevii beneficiază de salariu și bursă.

„Pentru formarea profesională prin învățământ dual în admiterea 2023 s-au angajat 27 de instituții de învățământ profesional tehnic și 127 de unități economice”, a menționat ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală.

Admiterea în învățământul profesional tehnic va începe pe 17 iulie 2023.

Taguri: #Admitere 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente