În ajunul remarcabilului eveniment – Moldova Digital Summit 2023, care a marcat o etapă importantă în transformarea digitală a Republicii Moldova, conturându-i imaginea de țară cu potențial de dezvoltare durabilă, înalții oaspeți și speakeri de top ai summitului și-au propus o vizită la sediul în construcție al noii Academii de Securitate Cibernetică, care își propune să devină Centru Național de formare în Securitate Cibernetică.
Întâmpinați cordial de către rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, înalții oaspeți s-au declarat impresionați de magnitudinea lucrărilor desfășurate pe acest amplu șantier, cu o suprafață de 1000 m.p. Privind zidurile nefinalizate ale noii Academii, înalții oaspeți – Christopher Burns, Chief Digital Development Officer la USAID, însoțit de Mihai Lupașcu, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării; Anatolie Golovco, consilier al Prim-Ministrului Dorin Recean în domeniul Securității Cibernetice; Alexandru Corețchi, director, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică; Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului; Sergiu Rabii, director Sectorul Tehnologiile Viitorului din cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului; Andrian Cornei, director Xontech Systems, au subliniat importanța Academiei de Securitate Cibernetică, care cu certitudine va excela, devenind cartea de vizită a Republicii Moldova în domeniul CyberSecurity.
Prin lansarea acestei Academii, precum și produsele de securitate disponibile în cadrul acesteia, instruiri în domeniul tehnologiei informației și securității cibernetice, membrii structurii vor urma acțiuni concrete care au obiectivul de a spori nivelul de informare/conștientizare și competențe în domeniul de securitate, dezvoltând cultura cibernetică la nivel național.
Scopul noii entități este de a îmbunătăți procesul educațional, infrastructura și securitatea cibernetică a Moldovei, asumându-și următoarele acțiuni:
# să îmbunătățească securitatea cibernetică în sectorul public și privat al Republicii Moldova,
# să creeze și să valorifice profesii de securitate cibernetică pentru studenți și tineri profesioniști,
# să investească în securitatea cibernetică ca industrie cu potențial de creștere pentru Moldova.
Crearea Academiei de Securitate Cibernetică la Universitatea Tehnică a Moldovei a devenit posibilă cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului în domeniul inovării și digitalizării, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, precum și de Agenția de Guvernare Electronică (AGE) și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), care au încheiat în acest sens un acord de parteneriat cu UTM.
„Acordul de parteneriat încheiat de către cele patru instituții-cheie din ecosistemul TIC din Republica Moldova privind înființarea Academiei de Securitate Cibernetică reprezintă un răspuns puternic privind constituirea unui spațiu cibernetic deschis și securizat, care ar putea spori încrederea cetățenilor în instrumentele și serviciile digitale. Necesitatea creării unei asemenea instituții este cauzată de lipsa acută de specialiști în securitate cibernetică, care ne pune în dificultate în fața atacurilor întețite în ultimul timp”, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan.
În cadrul acestui Centru va exista și un laborator tematic, unde vor fi studiate diverse scenarii de caz utile atât instituțiilor publice, cât şi private. Totodată, rectorul UTM a exprimat mulțumiri partenerilor strategici – USAID și Guvernului Suediei – pentru suportul adus la dezvoltarea industriilor creative și a ingineriei din Republica Moldova și, implicit, a locurilor de muncă bine plătite.
Scopul este de a elabora și implementa proiecte inovative, de impact, care vor modela viitorul țării. Unul dintre acestea este Academia Națională de Securitate Cibernetică. Eforturile noastre comune se concentrează pe îmbunătățirea peisajului digital, consolidarea securității cibernetice și creșterea dezvoltării economice. Împreună, lucrăm pentru un viitor mai luminos și mai conectat pentru toți.
În altă ordine de idei, rectorul Viorel Bostan a ținut să sublinieze că, pe lângă aportul considerabil acordat la constituirea noii Academii de Securitate Cibernetică, aceeași echipă de parteneri și mari prieteni ai UTM a contribuit și la crearea celui mai performant și modern Centru Național CyberSecurity – un alt obiectiv strategic al administrației UTM. Este o susținere de neprețuit, în deplină concordanță cu aspirațiile conducerii UTM de a menține desfășurarea continuă a procesului de renovare și digitalizare a spațiilor universitare.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.