În cadrul celui de-al șaselea eveniment online de orientare în carieră, am vorbit despre cum e să fii student(ă) la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, unica instituție cu profil militar din Republica Moldova.
În calitate de invitați i-am avut pe: Gheorghe Dadu, locotenent-colonel, șeful catedrei Comunicații și Informatică, Academia Militară, Dionisie Ciubotaru, locotenent-major, șeful Serviciului învățământ distribuit la distanță, și Aleftina Mardari, soldată de clasa a III-a, studentă în anul III la Academia Militară.
Pasiunea Aleftinei Mardari pentru domeniul militar vine din admirația ei pentru oamenii care sunt dedicați profesiei lor. Și-a ales profesia pentru că se referă în primul rând la menținerea păcii, a stabilității în lume, ceea ce pentru ea contează. Atunci când a ales instituția de învățământ, a ținut cont de criteriul disciplinei care, din punctul ei de vedere, se regăsește la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”. „Înțelegeam că anume Academia Militară poate să îmi insufle dragostea față de patrie și să îmi ofere bune cunoștințe în domeniul pe care vreau să îl urmez.”
Pe parcursul anilor de activitate, Dionisie Ciubotaru a înțeles ce înseamnă, de fapt, a fi militar, că nu este chiar atât de ușor cum i-a părut și a învățat ce înseamnă curajul, voința, rezistența. Acesta a povestit că unul dintre cele mai interesante momente după absolvirea Academiei Militare a fost chiar prima zi de muncă. „A fost una foarte interesantă și plină de activități. Cele opt ore de muncă le-am simțit de parcă au fost 24. Am văzut echipament și tehnică nouă. Am cunoscut oameni noi.”
Studiile la Academie
Gheorghe Dadu a precizat că principala motivare a tinerilor care vor să urmeze studii la Academia Militară trebuie să fie voința de a deveni specialiști în domeniul milităriei și tăria de caracter.
Admiterea se face în urma susținerii unui test în scris, a prezentării diplomei de bacalaureat și a certificatului medical care să ateste o stare bună de sănătate. Anual se oferă circa 100 de locuri de studii pentru fiecare specializare.
În cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, absolvenții de liceu pot urma studii de licență (trei ani) la Facultatea de Științe Militare sau la Facultatea de Administrație Publică. La Științe Militare pot fi urmate următoarele specializări: Infanterie, Artilerie și Comunicații și Informatică. Câteva dintre disciplinele care se studiază sunt: arta comunicațiilor militare, arta militară, instrucția focului, instrucția tragerii, sisteme de comunicații și informatică. Dar sunt și discipline din domeniul civil.
După finalizarea studiilor de licență, tinerilor specialiști le sunt oferite locuri de muncă atât în Republica Moldova, cât și în străinătate. De asemenea, aceștia pot urma studii de masterat, ulterior – de doctorat.
Pe parcursul studiilor de licență, studenții au parte și de stagii de practică, adică merg în unități militare, unde pun în practică toate cunoștințele teoretice. Gheorghe Dadu a spus că studenții urmează cel puțin două stagii de practică pe parcursul celor trei ani de universitate. Pe lângă acestea, pot participa și la diverse exerciții naționale sau internaționale.
Activitatea la Academia Militară derulează conform unui program bine stabilit și începe la ora 6.0. Potrivit lui Gheorghe Dadu, au loc ore academice, ca în oricare altă instituție universitară, ore de instruire și ore pentru timp liber. Studenții pot studia la bibliotecă, în săli de lectură sau în săli de calculatoare. Acesta a mai adăugat că instruirea, cazarea și echipamentul sunt gratuite.
În primul an de studii, toți studenții sunt cazați la Academia Militară, iar ieșirea liberă este permisă doar din anul II. Astfel, din anul II, toată activitatea de rutină poate fi făcută în afara academiei.
Aleftina Mardari a povestit că, pentru ea, primul an la Academia Militară nu a fost ușor, fiindcă a trebuit să se adapteze unor reguli și obiceiuri noi, unor tradiții specifice militare. „Nu este atât de ușor să faci asta. Totuși, fiecare zi petrecută la academie este una frumoasă, deoarece poți obține cunoștințe noi pe care să le aplici în practică. Când mai obții și succese din tot ceea ce faci, te inspiră să continui.”
De asemenea, tânăra a menționat că un lucru care i-a fost destul de dificil a fost să activeze, fiind fată, într-un domeniu în care studiază și activează mai mulți bărbați. „După un anumit timp, înțelegi că ei te pot ajuta și susține în momentele grele. Când ești în domeniul militar, înțelegi că ești ca într-o familie.”
Gheorghe Dadu a ținut să menționeze că nu există privilegii la Academia Militară și că atât tinerii, cât și tinerele au drepturi și obligații egale.
Dionisie Ciubotaru a adăugat că, în timpul studiilor la Academia Militară, deprinzi și câteva abilități precum: rezistență, demnitate și sinceritate.
Oportunități pentru studenți
De asemenea, Dionisie Ciubotaru a menționat că, în urma studiilor de la academie, absolvenții au oportunitatea de a se dezvolta din punct de vedere profesional și peste hotare. Acest lucru este posibil în baza participării la câteva concursuri.
Totodată, Gheorghe Dadu a declarat că studenții au mai multe oportunități în ceea ce privește schimbul de experiență, de exemplu, prin programul ERASMUS+. Momentan, în cadrul academiei sunt 10 studenți care în acest an au beneficiat de acest program și își fac studiile în diverse țări. În plus, aceștia se pot implica în diverse exerciții, antrenamente pentru a-și perfecționa abilitățile profesionale în domeniul de specialitate, în diverse conferințe internaționale și mese rotunde.
De o astfel de oportunitate a beneficiat și Aleftina Mardari, care a participat la o conferință internațională în Georgia. În luna aprilie a acestui an, a făcut și un schimb de experiență în SUA, la Academia Militară West Point, împreună cu un alt coleg. „Ne-am întors în Republica Moldova cu cunoștințe noi, cu experiență și cu emoții de neuitat.”
Burse pentru studenți
Dionisie Ciubotaru a precizat că studenții de la Academia Militară pot beneficia de mai multe tipuri de burse, ca la oricare instituție universitară. Prima bursă, pe care o primesc toți studenții indiferent de reușitele pe care le au, este în sumă de 250 de lei. A doua bursă este cea a Senatului, în valoare de 750 de lei. Urmează Bursa Guvernului, Bursa Președintelui. De asemenea, există și burse sociale. „Fiecare student primește recompensă după meritul său. Poate beneficia chiar și de două burse”, a adăugat Gheorghe Dadu.
Oportunități de angajare
Dionisie Ciubotaru a spus că deși studiile de licență la Academia Militară sunt suficiente pentru a fi un bun specialist, sunt încurajate și alte cursuri de dezvoltare profesională. Potrivit lui, un militar poate beneficia de trei tipuri de dezvoltare profesională: dezvoltarea personală, dezvoltarea obligatorie și cursurile de carieră naționale și internaționale.
În timpul studiilor de licență, studenții nu au posibilitatea să se angajeze, deoarece trebuie să se dedice 100 % studiilor, însă după finalizarea acestora, fiecare absolvent are un loc de muncă garantat.
Gheorghe Dadu a explicat faptul că locul de muncă se oferă în funcție de succesele pe care le-a înregistrat studentul în timpul facultății. „Așadar, absolvenții cu cele mai mari note au posibilitatea să își aleagă primii locul de muncă, în oricare garnizoană din Republica Moldova.” De asemenea, este obligatoriu ca absolvenții să muncească timp de cinci ani în Republica Moldova.
Totodată, Dionisie Ciubotaru a precizat că momentan sunt puțini specialiști, iar Armata Națională are nevoie de persoane calificate. Acesta a adăugat că pentru un absolvent nu este greu să se încadreze în câmpul muncii, căci în timpul anilor de studii, tinerii înțeleg ce înseamnă armata. „Când tinerii încep să activeze la unitatea militară, este important să aibă o rezistență cât mai bună, pentru că este o perioadă de adaptare. Este o responsabilitate foarte mare. Dacă au nevoie de susținere, să nu ezite să o ceară, deoarece suntem o familie.”
Gheorghe Dadu a ținut să menționeze că nu este un risc să fii militar. „Chiar dacă sunt momente mai grele, trebuie să fii gata să faci față provocărilor.”
Perspectivele profesiilor în domeniul militar
Dionisie Ciubotaru a declarat că salariile în domeniul militar sunt decente, mai mult decât de ajuns pentru tinerii specialiști. „Creșterea în carieră oferă oportunitatea de a-ți fi mărit salariul, de a participa la diverse cursuri. În baza acestor cursuri, poți participa la diverse exerciții militare la care tot se achită. De asemenea, militarii pot participa și la misiuni de pacificare, la care ar putea câștiga chiar triplu decât salariul obișnuit. Dar toate acestea necesită responsabilitate și muncă asiduă.”
Sfaturi pentru viitorii studenți
Spre final, fiecare invitat a venit cu sfaturi pentru viitorii studenți care se gândesc la o carieră în militărie.
Aleftina Mardari le-a urat viitorilor studenți să nu le fie frică să facă pași siguri și serioși în realizarea planurilor personale. „Numai după parcurgerea unui drum plin de experiențe poți obține succese și te poți mândri cu profesia ta.”
Dionisie Ciubotaru a menționat că a fi militar nu este ușor. „Dacă dorești să devii militar și te regăsești în specialitatea respectivă, ești binevenit. Aici vei înțelege ce înseamnă să fii un exemplu pentru oameni. Totodată, vei trăi emoții unice pe care nu le vei mai trăi în alte parte. Este o profesie nobilă care merită deprinsă.”
La rândul său, Gheorghe Dadu a precizat că această profesie îți dă „aripi”, iar pe parcursul anilor, ai șansa singur să te modelezi, să te perfecționezi.
Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.md, RLIVE, Centrului de Tineret STUDEM și ziuadeazi.md.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.