(foto) Ce picturi ascunde expoziția „Femei în Ie”. „Dorind să redau calmul, ucraineanca a ieșit mândră și maiestuoasă”

Design fără titlu (73)
Foto:#diez/alionabereghici.art

Până în data de 12 iulie, Parlamentul Republicii Moldova va găzdui expoziția de pictură cu genericul „Femei în Ie”, semnată de pictorița Aliona Bereghici. Echipa #diez a vizitat expoziția și a aflat de la Aliona Bereghici mai multe detalii despre procesul de creație a operelor sale.

Aliona Bereghici ne-a povestit că inspirația pentru realizarea expoziției „Femei în Ie” a purces din însăși portul popular și, desigur, din ființa și figura femeii, deoarece, potrivit pictoriței: „O cămașă fără femeie nu are sens”.

„De obicei, când faci o lucrare, te gândești din start la aspectul final al acesteia. Totuși, fața femeii întotdeauna iese la suprafață ca o piatră de sub nisip și gândindu-te la un anumit rezultat, adesea iese cu totul o altă personalitate. Spre exemplu, dorind să redau calmul, ucraineanca a ieșit mândră și maiestuoasă. Cumva, ne pare că le pictăm noi, dar există energii care fluidizează în jurul nostru și noi, artiștii, le folosim fără să ne dăm seama”, ne-a povestit Aliona Bereghici.

Sursă: #diez

„Fata cu lalea este despre mine, restul nu. Toată lumea spune că, de obicei, te pictezi pe tine însăși, ceea ce nu-i neapărat corect. Eu pictez situații. Aud întâmplări și îmi creez propriile idei, vreau să scot din ele o învățătură și să o transmit mai departe din unghiul meu de vedere, bineînțeles, prin prisma frumosului și a binelui”, ne-a relatat Aliona Bereghici.

Sursă: #diez
Aliona Bereghici/Sursă: #diez

Expoziția „Femei în Ie” aduce în prim-plan, prin intermediul celor 11 lucrări, imaginea femeii în tradiționala ie, considerată cea mai importantă piesă a costumului popular și un simbol al identității noastre culturale.

În imaginile de mai jos puteți vizualiza câteva dintre picturile Alionei Bereghici prezente la Parlament.

Sursă: alionabereghici.art
Sursă: #diez
Sursă: #diez
Sursă: #diez
Sursă: #diez
Sursă: alionabereghici.art

Aliona Bereghici este pictoriță, ilustratoare de carte și designeră. Activează în domeniul artelor plastice vizuale din 2002 atât în țară, cât și peste hotare.

A fost distinsă cu diverse mențiuni și premii, cel mai recent fiind premiul „Valentina Rusu-Ciobanu” în domeniul artelor vizuale pentru anul 2022, oferit de Ministerul Culturii al Republicii Moldova.


Din anul 2022, elementul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” se regăsește pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente