Până în data de 12 iulie, Parlamentul Republicii Moldova va găzdui expoziția de pictură cu genericul „Femei în Ie”, semnată de pictorița Aliona Bereghici. Echipa #diez a vizitat expoziția și a aflat de la Aliona Bereghici mai multe detalii despre procesul de creație a operelor sale.
Aliona Bereghici ne-a povestit că inspirația pentru realizarea expoziției „Femei în Ie” a purces din însăși portul popular și, desigur, din ființa și figura femeii, deoarece, potrivit pictoriței: „O cămașă fără femeie nu are sens”.
„De obicei, când faci o lucrare, te gândești din start la aspectul final al acesteia. Totuși, fața femeii întotdeauna iese la suprafață ca o piatră de sub nisip și gândindu-te la un anumit rezultat, adesea iese cu totul o altă personalitate. Spre exemplu, dorind să redau calmul, ucraineanca a ieșit mândră și maiestuoasă. Cumva, ne pare că le pictăm noi, dar există energii care fluidizează în jurul nostru și noi, artiștii, le folosim fără să ne dăm seama”, ne-a povestit Aliona Bereghici.
„Fata cu lalea este despre mine, restul nu. Toată lumea spune că, de obicei, te pictezi pe tine însăși, ceea ce nu-i neapărat corect. Eu pictez situații. Aud întâmplări și îmi creez propriile idei, vreau să scot din ele o învățătură și să o transmit mai departe din unghiul meu de vedere, bineînțeles, prin prisma frumosului și a binelui”, ne-a relatat Aliona Bereghici.
Expoziția „Femei în Ie” aduce în prim-plan, prin intermediul celor 11 lucrări, imaginea femeii în tradiționala ie, considerată cea mai importantă piesă a costumului popular și un simbol al identității noastre culturale.
În imaginile de mai jos puteți vizualiza câteva dintre picturile Alionei Bereghici prezente la Parlament.
Aliona Bereghici este pictoriță, ilustratoare de carte și designeră. Activează în domeniul artelor plastice vizuale din 2002 atât în țară, cât și peste hotare.
A fost distinsă cu diverse mențiuni și premii, cel mai recent fiind premiul „Valentina Rusu-Ciobanu” în domeniul artelor vizuale pentru anul 2022, oferit de Ministerul Culturii al Republicii Moldova.
Din anul 2022, elementul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” se regăsește pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.