„Întoarcerea tinerilor acasă reprezintă implicarea lor într-un proiect enorm de țară.” Marcela Nistor, despre studiile la actorie și funcția de deputată în Parlamentul Moldovei

P1037042
Foto:diez.md

Alegerea unei viitoare cariere este pentru mulți tineri o etapă complicată și confuză în același timp. Mulți dintre ei se află de cele mai multe ori la interferența mai multor specialități și ajung într-un final să activeze în alte domenii decât cele studiate. Chiar dacă ulterior studenții se reprofilează și devin interesați de alte activități, este important să dea dovadă de pasiune și interes pentru studiile în domeniul ales. În acest interviu vă povestim despre Marcela Nistor, deputată în Parlamentul Republicii Moldova și membră a formațiunii politice Partidul Acțiune și Solidaritate. Pe lângă implicarea în sistemul politic național, Marcela Nistor a activat în calitate de actriță la Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău.

Marcela Nistor și-a făcut studiile la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC) din București, specializându-se în artele spectacolului. Tânăra recunoaște că alegerea facultății a fost o decizie neasumată. Ideea de a urma artele teatrale a apărut în clasa a XII-a, când își dorea să realizeze un film și să studieze regia. Marcela a mers la UNATC după sugestia unui coleg care își făcea studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău și care i-a spus că dacă își dorește să învețe regie și film, atunci să meargă la București.

Proba de admitere pentru facultate a fost un prim moment de panică pentru Marcela. „Ei mi-au spus că trebuie să pregătesc o poezie, o povestire și un monolog. M-am dus acolo foarte asumată să înfrunt eșecul, pentru că nu credeam că eu voi fi admisă la facultatea de actorie.”

„Pot spune că acești trei ani de facultate au fost transformatori”

Fiind acceptată la universitate, tânăra povestește că a avut parte de cei mai frumoși ani datorită colegilor și profesorilor: „Pot spune că acești trei ani de facultate au fost transformatori”. Una dintre experiențele interesante despre care ne-a relatat Marcela a fost proba pentru spectacolul „Romeo și Julieta”. Singura condiție pentru a deveni parte a acestui spectacol a fost să scape de accentul lingvistic specific Republicii Moldova.

„Asta cred că este marea provocare a oricărui moldovean care merge la București – să nu-și arate identitatea de basarabean. Și asta cred că a fost cea mai mare provocare pentru mine în acești trei ani – schimbarea de accent, care aparent pare o chestiune simplă, tehnică și cu adevărat cred că așa este, doar că atunci pentru mine era un lucru destul de complicat.”

Sursă: Marcela Nistor/arhivă personală

Ceea ce i-a plăcut la universitatea din București și ce ar vrea să se implementeze și în Republica Moldova este colaborarea dintre secțiile universității și bugetele mai mari alocate pentru arte. Dorința Marcelei se materializează treptat, ea fiind un liant care contribuie implicit la realizarea acesteia. „AMTAP și UNATC sunt într-un consorțiu și eu am mediat câteva întâlniri și proiecte pentru cele două instituții. Păstrând o relație cu prietenii mei din România, cu rectorul universității, nu am avut o despărțire oficială de universitate, am continuat să-i aduc cât de mult am putut aici.”

Chiar dacă anii de studenție ai Marcelei au fost memorabili, perioada de adaptare în țara vecină s-a dovedit a fi mai complicată decât se aștepta. „Când m-au lăsat părinții la cămin, am plâns, dar da, am avut parte de niște colegi cu care și acum țin legătura. Actoria are această componentă specifică de a uni oamenii. Pe cât de greu este, pe atât de interesant.”

„Mă gândeam că aici există foarte multe lucruri care nu merg bine”

La vârsta de 22 de ani, Marcela a finalizat studiile și a decis să revină acasă. Reîntoarcerea în Republica Moldova nu s-a lăsat fără provocări, iar opinia publică a fost una dintre dificultățile cu care s-a confruntat. „Mă gândeam că aici există foarte multe lucruri care nu merg bine, salariile sunt mici, trăiam acel sentiment al revenirii mele, dar toți ceilalți sunt plecați.”

Imediat după întoarcerea în țară, Marcela a participat la o filmare și ulterior a fost angajată la Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău. Tânăra povestește că actoria a făcut dintotdeauna parte din propria ei personalitate și din felul ei de a fi. Datorită acestui instinct actoricesc, dar și diplomei de licență pe care a obținut-o, Marcela a reușit pe parcursul mai multor ani să joace în diferite producții cinematografice atât în Republica Moldova, cât și în România. Printre scurtmetrajele în care apare Marcela se numără „Dacă nu ești sigur, nu lua” sau „La drum cu tata”. Tânăra ne-a spus că, în prezent, nu are propuneri de a juca în alte filme, dar i-ar fi interesant să retrăiască emoțiile de pe platoul de filmare.

Deși acum Marcela nu mai practică actoria, ea încearcă să contribuie la dezvoltarea domeniului cultural prin funcția sa de deputată. La prima vedere, actoria și politica sunt două domenii diametral opuse, care nu au prea multe puncte comune. Marcela însă ne demonstrează contrariul. Primii pași în lumea politicii i-a făcut în anul 2016, atunci când și-a început activitatea în cadrul organizației de tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). „În cadrul organizației, am făcut public speaking cu tinerii, numeroase spoturi. Visul meu din liceu de a face un film s-a realizat totuși. Eu am fost cea care a regizat un scurtmetraj despre familia doamnei președinte, Maia Sandu.”

„Salariul meu de 5 400 de lei nu mă deranja, pentru că eu simțeam că are sens ceea ce fac”

Entuziasmul tinerei pentru politică a fost însoțit și de unele provocări. „În primul rând, există un volum mare de lucru. Mă dedicam foarte mult acestui partid, mergeam în toate satele și distribuiam ziare. E vorba de a crede într-o idee, erau și oamenii potriviți cu care eu am crezut în această idee. Și pentru că am mers împreună cu ei, deja am ajuns să candidez și pe listele electorale.” E frumos atunci când, pe lângă provocări, oamenii se bucură și de o satisfacție aparte datorită jobului pe care îl au. Marcela spune că în calitate de deputată îi place să informeze tinerii despre voucherul cultural. „Partea mea preferată este să merg în teren și să le povestesc tinerilor despre voucherul cultural, iar ei să-mi spună că deja și-au făcut semnătura electronică și că și-au cumpărat cărți.”

Sursă: diez.md

Activitatea în cadrul organizației PAS Youth a propulsat-o către o altă funcție din sfera politică. În anul 2019, devine asistentă pentru o consilieră din cadrul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, fiind pentru Marcela prima interacțiune directă cu un minister al țării. „Am acceptat, din motiv că, fiind în actorie, ești mereu curios să afli cum funcționează noi lucruri. Pentru mine era foarte interesant să aflu ce înseamnă o instituție de stat, un minister și cum funcționează. Naveta de la Bulboaca la Chișinău sau salariul meu de 5 400 de lei nu mă deranja, pentru că eu simțeam că are sens ceea ce fac.” Evoluția este un proces natural în cariera oricui, atâta timp cât există voință și dedicare. În cazul Marcelei, progresul profesional a generat implicarea tinerei în Legislativul Republicii Moldova. În prezent, Marcela Nistor este deputată în cadrul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate și membră a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Marcela afirmă că, în prezent, există o dorință foarte mare din partea tinerilor de a se implica în politică. „Am făcut câteva interviuri cu tinerii care își doresc să devină voluntari ai organizației PAS Youth și rămân uimită de adolescenții de 16-17 ani care au intenția să schimbe lucrurile în Republica Moldova, să fie parte a schimbării. Ei sunt atât de determinați și vorbesc atât de limpede și clar despre ceea ce vor să facă, încât eu cred că viitorul Republicii Moldova depinde de tinerii de acum.” Marcela subliniază importanța implicării tinerilor în politică, deoarece în Republica Moldova există o lipsă enormă de cadre. „Pentru orice om există aici un loc unde el își poate desfășura potențialul. Republicii Moldova «îi este sete» de oamenii ei ca să vină acasă și să-i ofere ceva înapoi.”

„Să meargă cu inima deschisă și eu cred că ei vor reuși”

Pentru a satisface această „sete a țării” față de tinerii plecați peste hotare, Republica Moldova are nevoie de implementarea mai multor reforme care i-ar determina să revină acasă după finalizarea studiilor. Una dintre acestea este educația din partea părinților, spune Marcela. „Eu cred că părinții ar trebui să-și trateze copiii ca pe niște personalități și atunci când aceștia le spun ce își doresc să facă, părinții să ia acest aspect în serios. În cazul în care copilul vrea actorie, să-l lase să facă actorie, iar dacă vrea să facă politică, să-l lase să facă politică. Aș mai putea adăuga și reforma educației, care ar trebui cu adevărat să sprijine descoperirea potențialului propriu. Cred că întreaga țară trebuie să creeze un pământ fertil pentru a crește talente.”

Indiferent dacă își doresc să devină actori sau politicieni, Marcela Nistor le sugerează tinerilor să exceleze cu curaj, fiindcă provocările vor exista întotdeauna: „Indiferent de domeniu, să meargă cu inima deschisă și eu cred că ei vor reuși”. Pentru adolescenții care își doresc să urmeze o carieră în actorie, Marcela le sugerează să conștientizeze că această artă este doar un instrument. „În actorie, spațiul îți dictează foarte mult. Dacă tu vorbești doar limba română, rămâi un actor în România și în Republica Moldova. Dacă planul tău este să ajungi departe, trebuie neapărat să lucrezi la tot ce ar însemna accent, limbă. Dacă știi că vrei să devii un actor mare, ai mult de lucru la tot ce înseamnă instrumentele tale: corp, minte și suflet.” În cazul tinerilor care intenționează să profeseze în domeniul politic, Marcela îi îndeamnă să fie sinceri cu alegătorii și să nu uite niciodată scopul pentru care au ales acest domeniu: „Să nu se oprească din dezvoltarea lor când ajung la un anumit punct”.

„Dacă simțiți o nemulțumire în locul în care vă aflați – schimbați lucrurile”

Finalizarea liceului este echivalentă și cu alegerea viitoarei universități la care își doresc tinerii să studieze. Mulți dintre ei aleg să meargă la studii peste hotare, iar ulterior se confruntă cu anumite frici privind revenirea acasă. Cu toate că experiența de a studia într-o altă țară este pentru mulți tineri tentantă, Marcela relatează că întoarcerea lor acasă reprezintă implicarea în cadrul unui „proiect enorm de țară”. „Prin felul lor de a fi, prin felul lor de a vedea lucrurile, prin felul lor de a interacționa cu oamenii, pot veni aici și să facă lucrurile diferit. Cred că asta le va aduce un sentiment de satisfacție, pentru că ei participă la un plan mai mare decât un simplu salariu și un job. Tinerii sunt cei care contribuie la ideea națională și cei care totodată fac parte dintr-o mișcare mai mare pentru evoluția Republicii Moldova.”

Pentru amplificarea dozei de motivație ca tinerii să se implice la reformarea statului, Marcela îi îndeamnă să fie sinceri cu ei, deoarece acolo unde există o dorință adevărată, nu există obstacole. „Dacă simțiți o nemulțumire în locul în care vă aflați – schimbați lucrurile, pentru că voi aveți puterea de a schimba, fie că puterea asta o manifestați într-o anumită țară, fie aici, în Moldova. Eu tind să cred că voi empatizați cu mine și simțiți că a voastră contribuție adevărată este aici. Cred că omul aparține locului și există o chemare a străbunilor care au nevoie de tineri.”


Interviul cu Marcela Nistor a fost realizat în cadrul Moldova Brain Gain – o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. În cea de a doua ediție, vă prezentăm istoriile mai multor tineri și tinere care au studiat peste hotare, dar care s-au întors să profeseze și să schimbe lucrurile acasă.

De asemenea, în cadrul campaniei, am lansat și un concurs de internshipuri pentru studenți, dar și pentru absolvenți ai universităților din Regatul Țărilor de Jos. Prin campania Moldova Brain Gain, #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova își doresc să reconecteze studenții care-și fac studiile peste hotare cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente