Cercetările arheologice la beciurile casei Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni de pe strada Grigore Vieru, 11, unde se presupune existența urmelor clădirii Muzeului Bisericesc, se află în plină desfășurare și avansează către o nouă etapă.
Echipa de arheologi continuă să exploreze aceste beciurile, sperând să descopere noi indicii și dovezi despre istoria și arhitectura clădirii.
Potrivit autorităților, la etapa actuală a cercetărilor, au fost înregistrate următoarele progrese:
# restaurarea bolții unei încăperi din rețeaua de beciuri;
# restabilirea zidurilor fundației pe latura de est a clădirii, până la cota de calcare actuală a terenului adiacent;
# restaurarea bolții accesului către beciuri de pe terasa din spatele clădirii.
Urmează să fie investigate în detaliu urmele acestei clădiri istorice, care reprezintă practic cea mai veche construcție din Chișinău.
Se planifică inițierea unui proiect de consolidare și muzeificare a acestor urme arheologice. Scopul acestui proiect este de a reabilita memoria locului și de a reconstitui istoria acestor edificii.
Săpăturile arheologice au fost demarate în anul 2021, fiind coordonate de profesorul Sergiu Musteaţă, în baza unui proiect executat de arhitectul Mihail Andrieș.
Anul trecut, echipa #diez s-a avântat într-o mică expediție. Împreună cu istoricul Sergiu Musteață, am coborât în pivnița casei Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, de pe bulevardul Grigore Vieru. La aproximativ șapte metri adâncime, pe o scară improvizată din lemn, unde sunt vizibile „urmele treptelor care cândva au fost o scară circulară foarte bine amenajată”, am ajuns în presupusele beciuri ale vestitului mitropolit.