Astăzi se împlinesc 134 de ani de la moartea „Luceafărului poeziei românești”. Ce nu știai despre marele poet

Design fără titlu (66)

Astăzi se împlinesc 134 de ani de la moartea poetului nepereche, Mihai Eminescu. Fiind una dintre cele mai remarcabile și influente personalități din istoria și cultura românească, poetul, prozatorul și jurnalistul Mihai Eminescu s-a stins din viață în data de 15 iunie 1889, la vârsta de 39 de ani.

Ce nu știai despre Eminescu?

# Lui Eminescu îi plăcea să joace fotbal. Potrivit libertatea.ro, Teodor Ștefanelli, istoric, prozator, traducător, dramaturg și memorialist, coleg de liceu, pentru o vreme, cu Eminescu, a lăsat scris, în „Amintiri despre Eminescu”, cum poetul nepereche se alătura adesea studenților care băteau mingea, în orele libere, pe maidanul de lângă strada Ciucur Mare, din Cernăuți.

# Lui Eminescu nu-i plăcea matematica și, prin urmare, era slab la această materie. Academicianul George Călinescu, critic și istoric literar, l-a citat pe Eminescu în lucrarea „Viața lui Mihai Eminescu”: „Deși aveam o memorie fenomenală, numere nu puteam învăța deloc pe de rost, întrucât îmi intrase în cap ideea că matematicile sunt științele cele mai grele de pe fața pământului”.

# Eminescu a fost sărac. Când Ioan Slavici i-a oferit un loc de muncă la ziarul Timpul, i-a cerut bani pentru drumul de la Iași la București. „N-am cu ce veni. Asta m-a făcut să-mi țin gura până acuma. 100 de franci am pe lună. Din ce dracu să plec?”, i-ar fi scris poetul.

# Există doar patru fotografii despre care se știe cu siguranță că îl reprezintă pe Mihai Eminescu.

Sursă: colaj/mihai-eminescu.ro

# Când a scris „Pe lângă plopii fără soț” era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca și verișoara lui Ion Luca Caragiale.

# Mihai Eminescu iubea la nebunie să fumeze. Fostul coleg de clasă la şcoala din Cernăuţi şi, mai apoi, la Universitatea din Viena, Teodor Ştefanelli, în cartea sa „Amintiri despre Eminescu”, spunea despre Eminescu: „Eminescu nu bea mult. La un sfert de litru de vin sau la o halbă de bere era în stare să petreacă o noapte întreagă, dar, în schimb, lua mai multe cafele negre şi fuma mult”.

# Se pare că dragostea pentru poezie a rămas la fel de puternică până în ultimele sale clipe, Eminescu scriind chiar și în sanatoriu. După moarte, în buzunarul hainei sale au fost găsite două poezii, „Viaţa” și „Stele în cer”.

# Mhai Eminescu a murit într-un halat ponosit, pe un pat metalic de spital, închis în „celula” sa din unitatea spitalicească. Cu câteva minute înainte de a trece la cele sfinte, Eminescu a vrut doar un pahar cu lapte şi empatie. Cu ultimele sale puteri, Mihai Eminescu a murmurat medicului de gardă care-i băga prin vizeta ușii paharul cu lapte: „Sunt năruit”. Acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Eminescu, după care s-a întins pe pat şi a trecut în lumea celor drepți.

# Asteroidul 9495, descoperit în 1 971, a fost redenumit, în anul 2 000, asteroidul Mihai Eminescu.

În acest articol puteți vedea mai multe detalii despre opinia medicilor moderni în privința morții lui Mihai Eminescu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente