Sfaturile esențiale din partea unui profesor pentru a susține examenul de bac la Informatică cu succes

informatica

Pe 16 iunie, absolvenții de licee urmează să susțină examenul de bacalaureat la disciplina la alegere. Pedagogul Nicolae Jitaruc, ce activează ca profesor de informatică și matematică la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, din municipiul Ungheni, ne-a oferit câteva sfaturi utile pentru cei care și-au ales să susțină acest examen la Informatică.

# Sfaturi pentru rezolvarea exercițiilor

Testul de bac la informatică este alcătuit din patru subiecte bine structurate cu itemi din modulele obligatorii. Nicolae Jitaruc afirmă că este foarte regretabil că a fost scos din programa obligatorie limbajul HTML, unde elevii puteau acumula punctajul maxim. Mai jos găsești câteva sfaturi practice oferite de profesor.

#1. Citește cu atenție pagina 2, unde trebuie să bifezi ce limbaj de programare vei utiliza la rezolvarea sarcinilor incluse în subiectele II și III (Limbajul Pascal sau Limbajul C/C++).

#2. La fel, pe pagina 2, se află anexa cu unitățile de măsură a informației, tabelul de conversiune din diferite baze și tabelul puterilor numărului 2, această informație o vei putea folosi la subiectul I.

#3. Ar fi bine de început cu subiectul I, unde poți lua punctaj foarte bun. Atât tabelul logic, cât și circuitul logic este foarte ușor, dar să fii atent la ordinea efectuării operațiilor.

#4. Eu aș continua rezolvarea cu subiectul IV, unde veți rezolva itemii din Baze de date MS Access. Atent la întrebările teoretice, dar mai ales la cele practice unde ai de a defini o interogare în regimul Design View: de oferit răspuns la toate întrebările stipulate în condiția interogării (criterii de selecție, afișare, sortare, parametru etc.).

#5. Subiectul II ar fi următorul pentru rezolvare, sunt abordate tipurile de date și instrucțiunile unui limbaj. Atenție maximă la secvențe de instrucțiuni: verificați încă o data condiția de oprire a repetărilor sau pentru instrucțiunea FOR (ce pas s-a folosit to/downto).

#6. Subiectul III este cea mai mare povară e elevilor, la itemul 1 dacă cunoști partea teoretică a subprogramelor, atunci te vei descurca foarte bine. La itemul 3, Modelare și Calcul Numeric sunt metodele bisecției, coardei și dreptunghiurilor aveți un algoritm de rezolvare (pseudocod), deprinde-te să-l folosești. Itemul 2 necesită cunoștințe mai temeinice în programare: tipuri structurate, utilizarea unui subprogram la rezolvarea problemei, lucru cu fișierele etc.

                                                                 # Sfaturi generale

#1. Sunteți la al patrulea examen, mai ales că este disciplina la solicitare, ar fi bine mai puțin stres.

#2. Exersează din testele din anii precedenți, dar atenție că din anul 2022 testele din bac sunt după curricula din 2019. Din anii precedenți puteți să exersați, dar cu ajutorul profesorului, acesta să vă consulte ce nu se mai regăsește în itemii de bac.

#3. Gestionează bine timpul de rezolvare a testului, fă-ți notițe mai întâi pe maculator, apoi cu 30-40 minute înainte de sfârșitul examenului trece pe curat.

#4. Dacă ai bifat că vei rezolva în limbajul c/c++, accidental să nu lucrezi în itemii destinați limbajului Pascal și invers.

#5. Înainte de a preda testul mai verifică încă o dată, cu siguranță, vei mai găsi câteva nereguli.

                                                                       # Șiretlicuri

Nu prea există șiretlicuri, este nevoie de multă muncă și perseverență, dar totuși:
#1. este foarte bine ca la toți itemii să scrii câte ceva, chiar dacă nu prea ai înțeles metoda coardelor, de exemplu, dar funcția o poți scrie – vei acumula puncte;
#2. la itemul 2 din Subiectul III poți face o schemă generală valabilă la majoritatea problemelor, unde la fel vei putea acumula puncte.

Succese mari dragi viitori ingineri, arhitecți, programatoru! Sunteți cei mai buni!

Autoare: Xenia Luca

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente