„Sângele de aur” – cel mai rar sânge din lume. Acesta este întâlnit la aproximativ 50 de persoane din întrega lume

pexels-photo-5726782
Foto:Artem Podrez

Ați auzit vreodată despre „sângele de aur”? Desigur, oficial se numește puțin altfel și chiar dacă a sa culoare rămâne a fi roșie, titlul mediatic i-a fost oferit mulțumită rarității sale, acest sânge s-a dovedit a fi megaspecial. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit în jur de 50 de persoane în întreaga lume care au „sânge de aur” sau, mai bine zis, Rh-null.

14 iunie – Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Potrivit BIGThink și Cleveland Clinic, o grupă de sânge este un sistem de clasificare care permite furnizorilor de asistență medicală să determine dacă sângele dumneavoastră este compatibil sau incompatibil cu sângele altcuiva. Majoritatea oamenilor se gândesc la A, B, AB și O atunci când aud expresia „grupuri de sânge”. Aceste litere clasifică tipurile de sânge în funcție de faptul dacă celulele roșii din sânge au antigenul A sau antigenul B. Acesta se numește sistemul ABO.

Grupurile de sânge sunt fie pozitive, fie negative, în funcție de absența sau prezența antigenului D al factorului Rh.

Există opt tipuri de sânge incluse în sistemele de grupe sanguine ABO și Rh: A pozitiv (A+), A negativ (A−), B pozitiv (B+), B negativ (B−), AB pozitiv (AB+), AB negativ (AB−), O pozitiv (O+), O negativ (O−).

În afara sistemului ABO, există și peste 600 de antigene care se pot atașa de celulele roșii din sânge. Există mai mult de 30 de sisteme de grupe sanguine diferite legate de aceste antigene unice. Alte sisteme de grup sanguin includ: grupa sanguină Duffy, grupa antigenului K, grupa sanguină luterană etc.

Aceste grupe sanguine sunt rare. O definiție generală a unei grupe de sânge rare este cea care se întâmplă cu o rată de 1 la 1 000 de persoane sau mai puțin. Tot printre aceste grupe poate fi găsită și grupa Rh-null, cea mai rară grupă de sânge din lume. Este atât de rară încât a fost numită „sânge de aur” și poate fi găsită aproximativ la doar 50 de persoane din lume.

Proteina RhD menționată anterior se referă doar la una dintre cele 61 de proteine potențiale din sistemul Rh. Sângele este considerat Rh-null dacă îi lipsesc toți cei 61 de antigeni posibili din sistemul Rh. Acest lucru nu numai că îl face rar, dar înseamnă și că poate fi acceptat de oricine cu o grupă de sânge rară în sistemul Rh.

„Sângele de aur” este foarte important pentru medicină, dar și foarte periculos pentru persoana care îl deține. Dacă un purtător Rh-null are nevoie de o transfuzie de sânge, acestuia îi va fi dificil să găsească un donator, sângele fiind notoriu dificil de transportat la nivel internațional. Purtătorii Rh-null sunt încurajați să doneze sânge ca asigurare pentru ei înșiși.

Prima persoană depistată cu această caracteristică a fost o aborigenă din Australia în 1961. La acea vreme, medicii considerau că un embrion cu acest tip de sânge nu ar fi avut nicio șansă de supraviețuire, cu atât mai puțin șansa de a atinge vârsta adultă. Totuși, până în 2010, au fost descoperite 43 de persoane pe tot globul cu Rh-null.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente