În cadrul celui de-al cincilea eveniment online de orientare în carieră, am vorbit despre cum e să fii student(ă) la una dintre specializările care ne reprezintă cel mai bine țara – oenologie. Știm că Republica Moldova este o țară agrară, iar unul dintre elementele care ne definește ca popor, dar și cu care ne mândrim foarte mult este vinul.
Invitații noștri au fost: Iurie Scutaru, cercetător științific coordonator, profesor în cadrul Departamentul Oenologie și Chimie, UTM, Anastasia Podrez, studentă la specializarea Tehnologia vinului și a produselor obținute prin fermentare, UTM, și Igor Prodan, oenolog la Purcari. Aceștia au încercat să familiarizeze viitorii studenți cu domeniul oenologiei.
Proaspăt licențiată în sfera oenologiei, Anastasia Podrez a povestit că a fost interesată de vin, deoarece nu sunt mulți care își doresc să îl studieze. Pasiunea a moștenit-o de la bunici și străbunici, iar pe lângă aceasta, tânăra a fost interesată de chimie. Din acest motiv a și decis să urmeze specialitatea „Tehnologia vinului și a produselor obținute prin fermentare. „Consider că vinul este un produs important, cu o mulțime de nuanțe și substanțe chimice. Și totul se află într-un echilibru.”
Activând în domeniul vitivinicol de mai mulți ani și în mai multe țări, Igor Prodan a precizat că la oenologie este foarte interesant, fiindcă mereu trebuie să rezolvi, să măsori, să vii cu produse noi și să soluționezi ceva. „Este un job în care nu ai timp să te plictisești.”
Studiile la universitate
Una dintre universitățile la care se învață oenologie este Universitatea Tehnică din Moldova (UTM). Potrivit lui Iurie Scutaru, la UTM există o singură facultate, Tehnologia Alimentelor, la care poți urma specializarea respectivă. În cadrul facultății se regăsește departamentul Oenologie și Chimie, care pregătește viitorii specialiști. Studiile includ licența, masteratul și doctoratul.
Pe lângă orele din sălile de clasă, studenții pot deprinde meseria și prin intermediul orelor de practică ce se desfășoară în laboratoare. La orele de practică se învață tehnicile de producere a vinului, etapele tehnologice, se experimentează și se analizează vinul.
Iurie Scutaru a precizat că la UTM studenții vor învăța tipurile de vin, tehnologiile aplicate care se utilizează în producerea diferitelor tipuri de vin, vor înțelege cum să interpreteze și să ajusteze procedeele de vinificație la procesele reale pe care le au, să cunoască tendințele din domeniu. „Dacă tot e vorba, acum se preferă oenologia sustenabilă, de precizie. Cât mai puțin să manipulăm vinul și să îi adăugăm produse exogene. Acum se mizează pe păstrarea valorii biologice a vinului.”
Igor Prodan este de părere că pentru a fi un specialist bun în oenologie nu este nevoie neapărat să urmezi cursuri universitare, însă trebuie să compensezi cu alte cursuri referitoare la domeniul respectiv. „Multe cercetări și multe informații ne sunt la îndemână, de aceea este foarte ușor acum să fii autodidact. Sunt și vinării de succes peste hotare, ai căror fondatori au fost autodidacți. Dar sigur, dacă simți nevoia, mai bine să urmezi cursuri universitare.”
Studenție
Pentru Anastasia Podrez cele mai interesante au fost lecțiile practice la întreprinderi. „Urmăreai tot procesul de producere a vinului. Participai și la cules. Eram monitorizați de către profesori, ajutați în cazul în care greșeam sau nu știam ceva.” Totodată, cel mai curios pentru Anastasia, a fost practica pe care a făcut-o în România, la Cluj-Napoca timp de două luni. „Am avut posibilitatea de a învăța din tehnologia lor de producere a vinurilor, având în vedere că am urmat atât ore teoretice, cât și practice. A fost ceva nou și deosebit pentru mine.” Cea mai provocatoare perioadă a fost cea de pandemie, atunci când, spune Anastasia, „nu s-a putut pune în practică toată informația teoretică”.
Iurie Scutaru a menționat că cel mai important pentru studenții la oenologie este să fie pasionați și deschiși spre a cunoaște informații noi, dar și spre a lucra în laboratoare.
Oportunități pentru studenți
Profesorul Iurie Scutaru a precizat că la facultate se organizează diverse cursuri la care participă și specialiști din Italia. De asemenea, se organizează și cursuri pentru experți care activează deja în domeniu, dar vor să își continue studiile.
Orice persoană interesată de vin poate parcurge cursuri de somelier. Studenții, atât de la licență, cât și de la masterat, pot urma stagii de practică la vinării de peste hotare prin programul ERASMUS+. „Momentan, lucrăm cu colegii de la Universitatea din Verona (Italia). Pregătim un proiect care se referă la o rețea de pregătire a specialiștilor în domeniul oenologiei. Avem încheiat un memorandum de parteneriat de colaborare științifică, de cercetare și de schimb cu Universitatea din Udine (Italia).”
De asemenea, se organizează și excursii de specializare în domeniu. Studenții vizitează vinării și instituții de cercetare a vinului din România.
Pe parcursul anilor de studenție, Anastasia a beneficiat de bursă de studii și de Bursa Guvernului, dar și de un stagiu în România. Ea a precizat că, actualmente, viitorii studenți pot urma stagii de practică în China și Franța.
Referitor la oportunitățile pe care le oferă Purcari Wines pentru studenții de la licență și masterat, Igor Prodan a declarat că vinăria la care activează dispune de diverse internshipuri. Cei interesați le pot vizualiza pe Internship Purcari sau pot contacta direct Departamentul de Resurse Umane.
Oportunități de angajare
Potrivit lui Igor Prodan, dacă vrei totuși să lucrezi peste hotare în domeniul vitivinicol, trebuie să treci printr-o recalificare. În alte țări pentru angajatori contează foarte mult CV-ul tău. „Trebuie să fii foarte pasionat, să manifești interes și să investești în persoana ta, atât proprie, cât și ca specialist.”
De asemenea, acesta a mai adăugat că mulți studenți activează la Purcari Wines, la sezon, iar această muncă este destul de bine remunerată. „Grupul Purcari este un mediu în care se dorește o dezvoltare și inovare.”
Iurie Scutaru a menționat că studiile la oenologie asigură un loc de muncă în Republica Moldova. Acesta a mai spus că, din păcate, momentan la noi în țară există un deficit de forță de muncă în acest domeniu. „Tinerii se angajează la diverse întreprinderi, însă probabil nu întotdeauna întreprinderea îi poate oferi asistența pe care o poate avea un tânăr absolvent care practică aceeași meserie, dar peste hotare, unde și salariul este mai mare, și infrastructura mai dezvoltată.”
De aceeași părere este și Igor Prodan, care a zis că există o deficiență de personal și că numărul de studenți la oenologie scade pe an ce trece. Totuși, acesta a precizat: „Companiile din domeniu sunt destul de receptive în a angaja, deoarece există deficit de muncitori”.
Perspectivele de viitor ale domeniului vitivinicol
Igor Prodan a menționat că oenologia reprezintă un domeniu în dezvoltare, pentru că țara noastră se află abia la început. „Este cert că imaginea țării și climatul ne ajută să încheiem parteneriate internaționale. Cred că direcția de viitor este una luminoasă.”
Iurie Scutaru a adăugat că, inițial, tinerii începători trebuie să fie perseverenți și să își facă un nume, pe care mai apoi să îl poată pune sub o semnătură și să livreze către consumator un vin bun.
Sfaturi pentru viitorii studenți
Spre final, fiecare invitat a venit cu sfaturi pentru viitorii studenți care se gândesc la o carieră în oenologie. Anastasia Podrez le-a urat absolvenților să fie deschiși către oenologie: „Nu stați pe loc și fiți deschiși către noi oportunități”.
Iurie Scutaru i-a îndemnat pe absolvenți să nu aibă frica să viseze, să fie îndrăzneți în a-și urma scopurile și să încerce să își construiască o vinărie.
Igor Prodan i-a sfătuit pe viitorii studenți să rămână mereu pasionați. „Cred că, în ziua de azi, toate căile pentru noi sunt deschise. Dacă ești pasionat, îți poți găsi locul oriunde.”
Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Partenerul ediției dedicate oenologiei este Purcari. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.md, RLIVE, Centrului de Tineret STUDEM și ziuadeazi.md.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.