Ucraina a omorât un fost comandant al trupelor ruse de ocupație din regiunea transnistreană. Cele mai importante evenimente din a 475-a zi de război

Ucraina
Foto:Telegram/Сергій Лисак

Astăzi este a 475-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Serghei Goreacev, fost comandant al trupelor ruse de ocupație din regiunea transnistreană, a fost omorât într-un atac cu rachete pe frontul din Ucraina. Despre moartea generalului au anunțat canalele rusești de Telegram.

🟣 Marea Britanie a anunțat un nou pachet de asistență militară în domeniul apărării aeriene pentru Ucraina. Echipamentul, în valoare de 92 de milioane de lire sterline, va fi achiziționat în lunile următoare prin intermediul Fondului Internațional pentru Ucraina (IFU) și are drept scop consolidarea capacității Ucrainei de a-și proteja infrastructura națională critică, populația civilă și personalul din prima linie.

🟣 Armata rusă a bombardat din nou regiunea Herson. Autoritățile ucrainene au anunțat că rachete rusești au lovit în curtea unei biserici, omorând un preot de 72 de ani și rănind o femeie.

🟣 În noaptea de 13 iunie, rușii au lansat un atac cu rachete asupra orașului Krâvâi Rih. În urma atacului a fost distrusă o clădire cu cinci etaje. Bombardamentele au omorât cel puțin 11 persoane și au rănit altele 28. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a declarat data de 14 iunie zi de doliu în oraș, anunță UNIAN.

🟣 Federația Rusă împiedică evacuarea persoanelor din teritoriile inundate ca urmare a distrugerii barajului Kahovka, prin neasigurarea lucrătorilor ONU cu garanții de securitate.

Acest lucru a fost anunțat de șefa Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare din Ucraina, Denise Brown.

„Suntem în alertă. Avem bărci, oameni și provizii gata de plecare. Cu toate acestea, Federația Rusă nu a oferit încă garanțiile de securitate necesare pentru a trece prima linie spre malul stâng al Niprului”, a declarat Denise Brown.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente