Primăria Capitalei acuză guvernarea pentru sistarea lucrărilor de pe strada 31 August. Ministerul Culturii condamnă informațiile ca fiind manipulatoare

pavaj-centru-19-920×614

Luni, 12 iunie, s-a desfășurat ședința săptămânală a Primăriei municipiului Chișinău. În cadrul ședinței, edilul capitalei, Ion Ceban, a menționat despre sistarea lucrărilor de reparație capitală desfășurate pe strada 31 August 1989, în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin. În urma declarațiilor din partea primarului municipiului Chișininău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova a venit cu o reacție privind acest subiect.

Primarul capitalei, Ion Ceban, menționează că lucrările au fost sistate la sfârșitul lunii martie de către Guvernul Republicii Moldova. Drept urmare, la 2 mai curent, municipalitatea a solicitat Ministerului Culturii crearea unui grup de lucru comun pentru a crea soluții.

„La 31 mai am expediat o altă solicitare către minister să accepte ședința de lucru pentru a discuta despre soluțiile existe de punere în valoare a porțiunii pavate în caldarâm. Până în prezent, nu am primit niciun răspuns”, a adăugat Ion Ceban.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, această informație este manipulatoare, menită să distragă atenția publicului de la acțiunile ilegale ale Primăriei municipiului Chișinău privind eliberarea autorizațiilor pentru reparația capitală a străzii 31 august 1989.

Pe 6 aprilie 2023, la inițiativa Ministerului Culturii, a avut loc o ședință pe marginea lucrărilor desfășurate de Primăria municipiului Chișinău pe strada 31 august 1989, precum și a „reparației curente” a trotuarelor. Pe baza rezultatelor întâlnirii, reprezentanții Primăriei s-au angajat să înainteze un proiect modificat, ținând cont de necesitatea conservării caldarâmului și să prezinte o gamă de culori și texturi pentru plăcile de pavaj pentru trotuar.

Reprezentanții ministerului subliniază faptul că nu au fost solicitate și eliberate, înainte de demararea lucrărilor, certificatul de descărcare de sarcină arheologică și avizul Ministerului Culturii în baza deciziei Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI), conform legii. „Până acum, Primăria municipiului Chișinău nu a prezentat nici schițe de proiect pentru analiza inițială, nici proiectul în sine, care să prezinte conservarea caldarâmului”, se arată în comunicatul emis de către Ministerul Culturii.


Pe 17 martie, în timpul lucrărilor de reparație pe strada 31 August 1989 din centrul capitalei, lucrătorii au descoperit două insule cu pavaj vechi, caldarâm. În acea zi, primarul orașului Chișinău a luat decizia de a stopa lucrările pe porțiunea între strada Bănulescu-Bodoni și strada Pușkin: „Solicităm autorităților centrale să examineze rapid porțiunile vizate. Adevărații specialiști și arheologi rugăm să se implice”.

Totodată, Victor Chironda a menționat că dacă caldarâmul va fi renovat și valorificat, acesta ar deveni o perlă a orașului Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente