(foto) O posibilă epidemie, ecocid și mine aduse de apă. Ce trebuie să cunoști despre distrugerea barajului Kahovka

inundatii ucraina
Foto:UNIAN/Дмитрий Ключко

În dimineața zilei de marți, 6 iunie, barajul hidrocentralei Kahovka, amplasată de-a lungul Niprului în sudul Ucrainei, a fost aruncat în aer. Potrivit părții ucrainene, de acest accident ar fi responsabilă armata rusă. Consecințele distrugerii acestui baraj sunt deosebit de grave. Mai jos, vă povestim mai detaliat despre o posibilă epidemie de holeră, decese, ecocid* și minele aduse de apă.

Explozia de marți a fost confirmată de comanda operațională „Sud”. Începând cu ora 9.0, nivelul apei, care era reținută de baraj, a început să scadă rapid. Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, șeful Administrației militare regionale Herson, a afirmat că, la acel moment, cel puțin opt așezări din zonă sunt deja inundate în urma distrugerii acestui baraj. Acesta a mai menționat că cel puțin 16 000 de persoane vor fi expuse riscului de inundații.

Sursă: Константин Рыженко

Astfel, unitățile Poliției Naționale și ale Serviciului de Stat pentru Urgență din regiunea Herson au început evacuarea populației civile din zonele potențiale inundabile de pe malul drept al râului Nipru. Alte zone inundate sunt Mâkolaivka, Olhivka, Lvove, Teahânka, Poneativka, Ivanivka, Tokarivka, Prâdniprovske, Sadove, dar și o parte a orașului Herson – insula Korabel.

Conform autorităților ucrainene, evacuarea este complicată, deoarece unele drumuri sunt spălate de apă. Prin urmare, la ora 10.00, în dimineața zilei de 6 iunie, 742 de persoane erau deja evacuate, iar aproximativ 40 000 de oameni urmau să fie evacuați din așezările care au fost inundate.

În data de 8 iunie în Oleșkî au fost înregistrate nouă persoane moarte. Totuși, autorităților ucrainene le este mai dificil să determine un număr exact al persoanelor dispărute și decedate în urma acestui accident. Majoritatea persoanelor se află pe teritoriile ocupate de armata rusă. „În teritoriul controlat de Ucraina, peste 17 000 de persoane sunt supuse evacuării. În plus, de pe teritoriul necontrolat de Ucraina ar trebui evacuați aproximativ 25 000 de oameni”, a transmis Procuratura Generală din Ucraina.

Sursă: UNIAN/Дмитрий Ключко

În urma distrugerii barajului, fluxul de apă a început să poarte spre localități multe mine explozibile. Astfel, joi, una a fost deja spălată la țărm în regiunea Odesa. În plus, comanda operațională „Sud” a raportat că, în urma unei străpungeri de apă de către un curent rapid, gunoiul, fragmentele din diverse obiecte, bărci, chiar și structuri de clădiri sunt transportate la vale de către râul Nipru și parțial sunt spălate în Marea Neagră.

Sursă: UNIAN/Дмитрий Ключко

La fel, în teritoriile inundate din regiunea Herson există riscul dezvoltării unor boli infecțioase. Vorbim despre grupuri de infecții intestinale acute, inclusiv holera. Acest lucru este raportat de către Ministerul Sănătății al Ucrainei. „Se observă că pericolul este asociat cu calitatea apei potabile, deoarece inundațiile, în special cimitirele, latrinele, câmpurile, gropile de gunoi prezintă riscul de răspândire a agenților patogeni ai hepatitei virale, ai helmintiazelor și ai altor boli infecțioase acute”, au precizat reprezentanții ministerului ucrainean.

Sursă: UNIAN/Александр Гиманов

De asemenea, autoritățile ucrainene menționează despre „un dezastru ecologic” care va afecta întregul sistem de irigații din sudul țării. După inundație, castori au ieșit pe străzile din Herson pentru ca să se retragă din calea apei. Nu este exclus că și alte animale au suferit în urma acestui accident, inclusiv flora din zonă.

La fel, pe marginea acestui caz a fost declanșată o anchetă preliminară în procesul penal privind faptele de ecocid și încălcarea legilor și obiceiurilor războiului. Vorbim despre articolul 441 partea 1 din art. 438 din Codul penal al Ucrainei. Potrivit anchetei, pe 6 iunie 2023, în jurul orei 3.0, armata rusă a aruncat în aer barajul hidrocentralei Kahovka din regiunea Herson. Drept urmare, linia de apă se ridică, iar așezările din apropierea râului Nipru sunt inundate.

* Distrugere (intenționată) a mediului înconjurător.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente