Echipa Institutului de Chimie al USM a obținut finanțare pentru un proiect internațional în cadrul Programului ORIZONT EUROPA

pp

Cercetătorii din cadrul Institutului de Chimie al USM au obținut finanțarea unui proiect internațional în cadrul Programului ORIZONT EUROPA.

Comisia Europeană a anunțat rezultatele competiției propunerilor de proiecte din cadrul Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA), din 2022, apelul pentru schimb de personal și va finanța cu 77,5 milioane de euro 73 de proiecte (dintre cele 193 de propuneri de proiecte) care promovează cooperarea dintre organizațiile academice și non-academice din UE și din întreaga lume pentru a stimula inovarea și transferul de cunoștințe.

Printre cele 73 de proiecte câștigătoare se regăsește și proiectul nr. 101131382 — CLEANWATER (Multifunctional sustainable adsorbents for water treatment assisted with plasma technologies and for health protection from xenobiotics) din Apelul: HORIZON-MSCA-2022-SE-01, coordonator prof. Joaquin SILVESTRE ALBERO (Spania), care a obținut un scor de 91 % din 100 %.

Proiectul CLEANWATER întrunește în consorțiu 13 organizații (institute de cercetare, universități și IMM-uri) din 9 țări (Spania, Marea Britanie, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, Polonia, Ucraina, Kazahstan, Mexic).

Din bugetul total al proiectului de cca. 1 200 000 de euro, 128 000 de euro revin Institutului de Chimie al USM.

Republica Moldova este reprezentată de către cercetătorii USM: conducător al echipei – Dr., conf. cerc. Raisa NASTAS; membrii echipei: Acad., dr. habilitat, prof. Tudor LUPAȘCU; Dr., conf. cerc. Oleg PETUHOV; Dr., conf. cerc. Nina ȚÎMBALIUC; Dr. Irina CEBAN (GÎNSARI), cerc. șt. Tatiana MITINA; cerc. șt. Elena CULIGHIN; cerc. șt. Silvia CIBOTARU; inginer Mihaela BUGA; inginer Eugenia MORARU.

Obiectivul principal al proiectului CLEANWATER este proiectarea și elaborarea adsorbanților multicomponenți, obținuți prin combinarea de materiale sigure (de exemplu, cărbuni activi, zeoliți, pectine, și altele) capabile să elimine acești contaminanți din apa potabilă, simultan (single pot) sau în combinație cu plasmă rece pentru distrugerea completă a acestora. Mai mult, acești sorbanți vor fi modificați corespunzător pentru a fi aplicați ca supliment alimentar în eliminarea din corpul uman a speciilor toxice asimilate în organism.

Prin schimburile de personal, organizațiile pot forma parteneriate internaționale cu alte organizații de top, pot consolida colaborările pe termen lung și își pot crește capacitățile pentru a testa idei noi și a dezvolta noi produse, servicii și procese.

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente