Astăzi este a 469-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Premierul Ucrainei, Denâs Șhâhal, a cerut organizațiilor internaționale umanitare să preia evacuarea oamenilor din teritoriile ocupate inundate din regiunea Herson.
„Pe malul stâng, aflat temporar sub ocupația rusă, oamenii au fost abandonați. Sute de case au dispărut literalmente sub apă. Oamenii sunt nevoiți să-și părăsească singuri casele, iar cei care nu pot sunt prinși în capcană. Organizațiile umanitare internaționale trebuie să intervină imediat. Îndemnăm să se întreprindă evacuarea oamenilor din teritoriile regiunii Herson ocupate de ruși”, a scris oficialul.
🟣 Germania a alocat un nou pachet de ajutor militar Ucrainei. Serviciul de presă al guvernului german a raportat că cel mai recent pachet de ajutor include echipamente și muniție.
🟣 Locuitorii din Enerhodar, ocupat de trupele ruse, sunt îndemnați să părăsească orașul. Primarul orașului, Ivan Samoidiuk, într-un comentariu pentru Radio Scoboda, a avertizat că s-ar putea pierde controlul asupra centralei nucleare capturate din Zaporijjea.
„Desigur, nu există amenințări deschise, dar prin modul în care este operată stația, este clar că situația poate scăpa de sub control și poate fi critică în orice moment”, a spus Samoidiuk.
🟣 1 700 de persoane au fost evacuate din regiunea Herson, inundată în urma exploziei hidrocentralei Kahovka. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin, pe canalul său de Telegram.
🟣 În Bahmut, armata ucraineană a trecut de la apărare la ofensivă. Acest lucru a fost declarat de ministra adjunctă a apărării din Ucraina, Hanna Malear.
„În direcția Bahmut, trupele noastre au trecut de la apărare la ofensivă. În ultima zi, am avansat în diferite sectoare ale direcției Bahmut de la 200 la 1 100 de metri”, a spus Hanna Malear.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!