Moldox Festivalul Internațional de Film Documentar și Schimbare Socială a ajuns la cea de-a VIII-a ediție. Ce surprize te așteaptă

Moldox-2017-88-920×609
Foto:Moldox

Moldox Festivalul Internațional de Film Documentar și Schimbare Socială, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, prezintă o selecție de filme documentare de calitate ce acoperă teme sociale și politice. Festivalul se desfășoară în perioada 21-25 iunie, în capitala cultural creativă a Republicii Moldova, Cahul.

Potrivit organizatorilor, în cadrul programului festivalului, spectatorii vor avea ocazia să descopere opere din diverse țări, oferind o perspectivă globală asupra problemelor contemporane. De la drepturile omului la schimbările climatice, de la probleme economice la sociale, filmele din program acoperă o gamă largă de subiecte, aducând în atenție provocările cu care se confruntă lumea noastră în prezent.

Unul dintre filmele remarcabile din program este „Avaton” regizat de Sandrine Cheyrol și Eirini Karagianopoulou. Acest documentar din Grecia explorează interdicția strictă a prezenței feminine în comunitatea monahală de pe Muntele Athos. Folosind interviuri cu femei de diferite vârste și credințe religioase, filmul analizează această discriminare de gen remarcabilă și impactul său asupra vieților acestor femei.

În program sunt 20 de filme de lung și scurt metraj care abordează teme actuale, două dintre care subliniază direct războiul din Ucraina care a început din 2014. „Sindromul Hamlet”, regizat de Elwira Niewiera și Piotr Rosołowski în 2022, este un documentar care explorează portretul unei tinere generații ucrainene vibrantă. Aceasta este prima generație născută după prăbușirea Uniunii Sovietice și este modelată de evenimentele Revoluției Maidan din 2013. Filmul prezintă impactul schimbărilor politice și războiului asupra vieților lor.

În acest an ne bucurăm de un număr considerabil de filme produse în țara noastră și coproduse cu Moldova. Patru regizori și regizoare autohtoni își vor prezenta filmele în această ediție de festival.

„Iubirea nu e o Portocală” de Otilia Babară este un film realizat în coproducție între Moldova, Franța, Olanda și Belgia în anul 2022. Durând 73 de minute, acest film explorează fragilitatea relațiilor de familie prin perspectiva unei generații de mame și fiice care au fost nevoite să trăiască separat pentru a supraviețui. Prin intermediul imaginilor intime din arhivele de familie, filmul aduce în prim-plan o țară post-sovietică prinsă în răscruce de istorie, cu femei care au trecut de la comunism la capitalism.


În filmul „În Termen”, regizat de Mihai Nichiforeac și produs în colaborare între Moldova, România și Ungaria în 2022, este explorată tema serviciului militar obligatoriu din Moldova. Deși ar fi trebuit să devină opțional din 2020, serviciul militar obligatoriu este încă în vigoare. Filmul dezvăluie ce înseamnă masculinitatea într-o țară post-sovietică din Estul Europei și urmărește povestea unui tată și a fiului său în încercarea lor de a-i da formă.

Programul evenimentelor poate fi vizualizat aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente