Astăzi vă prezentăm unica galerie cu motive sovietice și medievale din Moldova, care găzduiește două recorduri Guinness. Este vorba de Galeria Colecțiilor „Petru Costin” a Consiliului Raional Ialoveni, care a fost înființată la inițiativa Consiliului Raional din Ialoveni, cu suportul Consiliului din Alba Iulia, România.
Colecția, despre care vă vom relata mai multe în continuare, aparține colonelului în rezervă al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, deținător a două recorduri mondiale Guinness, Petru Costin, care, totodată, este și fondator al Muzeului Serviciului Vamal.
Recent, Petru Costin a decis să treacă Muzeul Serviciului Vamal în galerie și, respectiv, în prezent, în Ialoveni se regăsesc și exponatele acestuia.
Apropo, noi am reușit să vizităm galeria și chiar să discutăm cu renumitul colecționar moldovean, care ne-a povestit că ideea de a colecționa lucruri interesante i-a apărut încă în copilărie. La început aduna stilouri, insigne, monede, iar apoi „tot ce strălucește, tot ce ruginește”.
„Am colecționat ceea ce am văzut că se distruge. Începând de la lemn și terminând cu metal”, a menționat fondatorul galeriei.
De-a lungul timpului, acesta a organizat circa 320 de expoziții în lume, condiții nonprofit, fapt cu care se mândrește enorm.
Un alt motiv de mândrie pentru colecționarul moldovean îl reprezintă și faptul că a ajuns în Cartea Recordurilor Guinness de două ori, de fiecare dată pentru cea mai numeroasă colecție de potcoave din lume.
„Cea mai mare colecție de potcoave este formată din 13 855 de unități, fiind realizată de Petru Costin la Chișinău pe 4 iulie 2021. Petru Costin a deținut același record și în 2011, cu peste 3 000 de potcoave, iar acum și-a depășit recordul cu încă 10 000 de potcoave”, se arată în Cartea Recordurilor Guinness.
Ce putem vedea în Galeria Colecțiilor „Petru Costin” a Muzeului Raional Ialoveni
Câteva etaje și zeci de mii de exponate unice, din varii domenii, de diverse dimensiuni, forme și culori. Numărul exact al acestora nu îl cunoaște nici proprietarul galeriei.
„Este o cantitate enormă de exponate. Sunt diferite colecții, diferite tematici. Uneori, oamenii doresc să mă întrebe dacă am un anumit obiect în colecție și eu răspund «da, am», fără ca să ascult întrebarea până la final, pentru că sunt într-adevăr multe”, menționează acesta.
De exemplu, din patrimoniul muzeal fac parte și următoarele:
# o colecție de 700 de uniforme militare;
# cea mai mare colecție din lume de chipiuri vamale, care a fost recunoscută de către secretarii generali ai Vămii Mondiale;
# o colecție unică de 45 de drapele istorice ale țării noastre, care a fost refăcută practic de la zero, întrucât aproape toate drapelele au fost pierdute și „doar vreo trei au rămas întregi, prin diferite sate”;
# unelte de muncă;
# obiecte etnografice, colecționate din diferite localități ale țării;
# diverse echipamente tehnice atât de pe vremea URSS, cât și de după;
# o colecție de samovare;
# icoane vechi și un iconostas;
# sculpturi și picturi;
# fotografii, documente etc.
În prezent, două etaje ale instituției sunt reparate, iar curând urmează să fie renovate încă două. Unul dintre ele va găzdui cele 700 de uniforme despre care am menționat mai sus. Acestea vor fi însoțite de caracteristica personalităților care le-au purtat (militari, ofițeri și generali cunoscuți în întreaga lume, printre care și Dumitru Ursachi, Boris Gămurari, Alexei Roibu, Andrei Stratan, Victor Gaiciuc, Vladimir Voronin etc.), disponibilă în trei limbi: română, rusă și engleză.
„Am ajuns la această decizie, deoarece și colecția e mare, și, totodată, eu port epoleți”, a afirmat fondatorul muzeului.
În continuare, vă lăsăm să descoperiți Galeria colecțiilor Petru Costin a Consiliului Raional Ialoveni din câteva fotografii realizate de echipa #diez.
Galerie foto
Muzeul activează de miercuri până duminică, de la ora 9.0 până la 16.30. În zilele de luni și marți este închis.
Vizitatorii minori trebuie să achite o taxă de 20 de lei pentru a putea admira exponatele din galerie, iar cei care au peste 18 ani – 40 de lei.
Adresa: strada Ștefan cel Mare 4, orașul Ialoveni
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 13 kilometri, ceea ce presupune circa 30 de minute de condus.
În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.