Ziua Mondială a Mediului este marcată anual pe 5 iunie, iar în 2023 celebrăm cea de-a 50-a aniversare a acesteia. Tema din acest an este găsirea soluțiilor pentru problema poluării cu plastic. Cu această ocazie, echipa #diez vă prezintă câteva sfaturi utile privind modul în care puteți participa la mișcarea globală de rezolvare a crizei poluării cu plastic, oferite de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu.
Cum vă puteți implica în soluționarea crizei de poluare a mediului cu plastic
#1. Dacă descoperiți o soluție inovatoare sau auziți despre un start-up care abordează poluarea cu plastic, spuneți-le prietenilor dumneavoastră și promovați inițiativa pe rețelele sociale.
#2. Discutați cu reprezentanții administrației locale despre problema plasticului, dacă observați că aceasta există în localitatea dumneavoastră.
#3. Dacă vedeți că o companie folosește plastic inutil (cum ar fi ambalajele care acoperă fructe sau legume), atrageți-i atenția pe rețelele sociale sau contactați-o direct.
#4. Evitați achiziționarea de produse supraambalate.
#5. Aduceți-vă propriile pungi la magazinul alimentar.
#6. Achiziționați articole cu garanții extinse care pot fi reparate.
#7. Asigurați-vă că găsiți un centru de reciclare de încredere pentru produsul procurat, întrucât acesta, mai devreme sau mai târziu, nu va mai funcționa.
#8. Implicați-vă în activități de colectare a plasticului.
#9. Evitați apa din sticlele de plastic de unică folosință.
#10. Instalați coolere pentru apă acasă și la birou.
„Trebuie să spunem nu articolelor inutile de unică folosință”, a declarat Inger Andersen, directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, într-un mesaj video.
Desfăşurată în fiecare an sub coordonarea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, din 1973, Ziua mondială a Mediului a devenit un prilej important pentru promovarea mediului şi este sărbătorită de milioane de oameni din întreaga lume.