Ce declarații au făcut oficialii europeni despre Summitul Comunității Politice Europene

photo_2023-06-01_13-58-10
Foto:Telegram/Radu Marian

La Summitul Comunității Politice Europene au participat peste 40 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali ai UE. În acest context, mulți dintre ei s-au împărtășit cu impresiile despre summit pe paginile de Twitter. În acest articol vom adăuga cele mai importante declarații transmise de către oficialii europeni în contextul desfășurării summitului.

# Ursula von der Leyen – președinta Comisiei Europene

„Unitate și putere.

Aceasta este ceea ce demonstrează liderii europeni reuniți astăzi în Moldova. Împreună ne apărăm valorile. Și apărăm Ucraina.

Astăzi vom discuta, de asemenea, despre provocările la scară europeană: energie, securitate, conectivitate.”

# Klaus Iohannis – președintele României

„De la București spre Republica Moldova cu Roberta Metsola pentru o întâlnire importantă a familiei europene, unită în jurul valorilor sale. Este un moment oportun pentru a arăta că Moldova nu este singură și UE este alături de cetățenii Moldovei în realizarea aspirațiilor lor europene îndreptățite.”

# Volodâmâr Zelenski – președintele Ucrainei

„Înainte de cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, m-am întâlnit cu
@sandumaiamd. Continuăm să consolidăm cooperarea dintre țările noastre și să lucrăm împreună pentru a contracara provocările reprezentate de Rusia.”

# Josep Borrell Fontelles – Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate

„Europa trebuie să facă față crizelor generate de războiul agresiv al lui Putin împotriva Ucrainei. 47 de lideri se reunesc la @EPCMoldova pentru a discuta despre cum putem aborda cel mai bine provocările noastre comune.

Vă mulțumesc, doamnă președintă @sandumaiamd pentru că ne-ați reunit astăzi aici.”

# Roberta Metsola – președinta Parlamentului European

„Comunitatea Politică Europeană de astăzi are ca scop, de asemenea, să ne arătăm sprijinul față de Moldova, Ucraina și față de comunitatea europeană mai largă.

Este vorba despre reafirmarea unității Europei.

Vom face față acestui moment cu reziliență și putere.”

# Xavier Espot Zamora – șeful Guvernului Principatului Andorra

„Summit-ul Comunității Politice Europene care se desfășoară în Moldova trebuie să permită construirea de alianțe și îndeplinirea provocărilor comune în domenii precum sustenabilitatea, mobilitatea, conectivitatea și promovarea păcii și securității pe continentul european.”

# Karl Nehammer – cancelarul federal al Republicii Austria

„Summitul #EPC de astăzi din Moldova este un semn important pentru a fi și mai uniți în Europa în vremuri ca acestea, după atacul rusesc asupra Ucrainei. Trebuie să rămânem în dialog intensiv unii cu alții pentru a crea securitate & stabilitate pe continentul european și pentru a ne consolida democrațiile.”

# Dimitar Kovachevski – prim-ministrul Republicii Macedonia de Nord

„Un călduros bun venit din partea Președintei Republicii Moldova, @sandmaiamd, la @EPCMoldova care ne reunește pe toți în același loc la momentul potrivit. Doar împreună și uniți putem face față provocărilor de securitate, economice și energetice, dacă vrem să avem succes.”

# Mariusz Kamiński – ministrul de interne al Poloniei

„O Moldovă independentă și suverană, care să reziste încercărilor de destabilizare internă, are nevoie de sprijinul nostru! Iată de ce am luat decizia de a dona un transport uriaș de arme, muniții și echipamente pentru poliția moldovenească din serviciile subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne.”

# Emmanuel Macron – președintele Franței

„Comunitatea politică europeană.”

# Kaja Kallas – prim-ministra Republicii Estonia

„Astăzi @EPCMoldova trimite un semnal puternic că multilateralismul funcționează.

Demonstrăm unitatea Europei și consolidăm cooperarea și transmitem un mesaj către #Rusia că Europa sprijină #Moldova și #Ucraina. Când Rusia va realiza că agresiunea sa este o greșeală, războiul se va încheia.”

# Krišjānis Kariņš – prim-ministrul Republicii Letonia

„O bună discuție cu @sandumaiamd despre procesul de integrare a Moldovei în #UE. Moldova poate conta pe sprijinul Letoniei. Mi-am exprimat adevărata recunoștință pentru organizarea excelentă a summitului #EPCMoldova.”

# Irakli Garibashvili – prim-ministrul Republicii Georgia

„Încântat să particip la sesiunea de deschidere a Summit-ului EPC din Moldova. O oportunitate excelentă pentru 🇬🇪 de a participa la discuții cu partenerii noștri. Având în vedere provocările geopolitice actuale, menținerea unui dialog la nivel înalt este importantă pentru 🇬🇪 în vederea realizării candidaturii UE!”

# Petr Fiala – prim-ministrul Republicii Cehe

„Mă bucur că Comunitatea Politică Europeană, care a fost lansată în octombrie anul trecut la Praga, se dovedește a fi o grupare importantă și un forum politic relevant pentru fiecare țară europeană. Prin această reuniune, arătăm că suntem puternici și uniți.

Vă mulțumesc @sandumaiamd și guvernului moldovean pentru găzduirea celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene.

Admir curajul Moldovei de a ține piept Rusiei și de a înfrunta impactul atacurilor barbare ale Rusiei asupra Ucrainei, care afectează și stabilitatea Moldovei.”

# Georgia Meloni – prim-ministra Italiei

„Chișinău, Republica Moldova: discursul meu în cadrul sesiunii plenare a celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene.”

# Mateusz Morawiecki – prim-ministrul Republicii Polonia

„Primirea prim-ministrului @MorawieckiM de către Președintele Republicii Moldova @sandumaiamd în #Chișinău, unde a avut loc @EPCMoldova.

Comunitatea Politică Europeană este o organizație care consolidează cooperarea dintre țările europene care împărtășesc valori democratice comune

# Maia Sandu – președinta Republicii Moldova

„Moldova este Europa, Europa este Moldova.

Moldova is Europe, Europe is Moldova.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente