(audio) Care sunt așteptările tinerilor și ale Republicii Moldova de la Summitul EPC 2023

Design fără titlu (31)
Foto:IPN Elena Covalenco/The Bradley Herald

Cea de-a doua întrunire a Summitului Comunității Politice Europene este una dintre cele mai mari evenimente internaționale care s-au desfășurat vreodată în Republica Moldova. Summitul EPC a adus în Republica Moldova zeci de lideri europeni și sute de jurnaliști din toate colțurile lumii, țara noastră, în data de 1 iunie, devenind „centrul Europei”, dacă ar fi să îl cităm pe președintele Franței, Emmanuel Macron.

Potrivit organizatorilor, în urma Summitului EPC, Republica Moldova ar urma să beneficieze de mai multe oportunități, în special de vizibilitate și promovare. Echipa #diez a discutat cu doi dintre deputații Parlamentului Republicii Moldova, Eugeniu Sinchevici și Oazu Nantoi, și a încercat să afle care sunt așteptările Republicii Moldova de la Summitul EPC de la Bulboaca și ce își dorește țara noastră să obțină în urma evenimentului de astăzi.

Eugeniu Sinchevici ne-a povestit că evenimentul de astăzi este important anume prin mediatizarea sa și însăși prin faptul că Uniunea Europeană a încredințat Republicii Moldova realizarea unui eveniment de o asemenea anvergură.

„Pe lângă faptul că a fost anunțat de către Ursula von der Leyen un sprijin suplimentar din partea UE pentru Republica Moldova, vor fi semnate acordurile care vor ieftini roamingul Republicii Moldova cu UE, principala realizare a acestui summit a fost dovada de încredere pe care o au statele europene în capacitatea statului Republica Moldova de a-și exercita atribuțiile, în special de securitate. Până acum, niciun eveniment nu a avut loc în Republica Moldova de o asemenea anvergură, liderii internaționali nu credeau nici în capacitatea noastră de a organiza așa ceva, nici în capacitatea noastră de a garanta siguranța și securitatea. Acum însă, noi am demonstrat liderilor străini că suntem capabili, aceasta fiind o primă realizare. A doua realizare este că suntem în atenția tuturor țărilor europene măcar pentru o zi, iar aceasta mult costă. Astăzi în toate știrile, în presa din toată Europa figurează Republica Moldova, iar acest lucru este binevenit.

Principala așteptare a tinerilor este că în sfârșit Republica Moldova apare pe harta Uniunii Europene, în sfârșit noi devenim parte a unei comunități mai largi. Tinerii, din păcate, deseori aleg să plece peste hotare din cauză că condițiile din Republica Moldova nu sunt atât de bune, totuși, evenimentul de astăzi demonstrează că Republica Moldova începe să se transforme într-o țară a oportunităților, într-o țară unde merită de investit și într-o țară în care nu doar investești pentru idea de a investi, dar sunt și oportunități de a face un profit destul de bun. Orice țară în procesul de aderare la UE a avut o creștere economică foarte serioasă, a avut multe afaceri care au fost create în acel moment, astfel tinerii trebuie să se aștepte la multe oportunități și să fie deschiși, să încerce să lanseze o afacere, să încerce a porni ceva nou în Republica Moldova”, ne-a declarat Eugeniu Sinchevici, deputat în parlamentul de la Chișinău.

Deputatul din Parlamentul Republicii Moldova Oazu Nantoi ne-a spus că evenimentul de astăzi este un mesaj clar pentru Federația Rusă și pentru Republica Moldova că țara noastră este sub protecția UE chiar dacă nu face parte din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

„Acest summit are multiple conotații. În primul rând, bine ar fi să ne aducem aminte de anul 2014, când, după anexarea ilegală a Crimeei, după ce a fost lansat proiectul Novorusia cu începutul ocupării teritoriilor ucrainene în regiunile Luhansk și Donețk, au apărut temeri cu privire la posibila agresiune a Federației Ruse în raport cu Republica Moldova. Aici e cazul să ne amintim de pretinsul referendum din 2 februarie 2014, care a fost realizat în autonomia găgăuză cu implicarea a mai mulți politicieni, cum ar fi Irina Vlah și Igor Dodon, care, spre regret, nu au fost pedepsiți în urma implicării în aceste activități antistatale. Atunci, Republica Moldova a fost vizitată de un șir de personalități din partea Uniunii Europene, de lideri politici din diferite state membre ale UE, cu un singur mesaj – Putin nu atinge Republica Moldova. Astăzi noi ne aflăm în a 462-a zi a agresiunii frontale a Federației Ruse împotriva Ucrainei și riscurile legate de această agresiune pentru Republica Moldova sunt tot mai mari și concrete, deoarece, dacă n-ar fi fost oprită agresiunea Federației Ruse în Ucraina, nimeni nu pune la îndoială că Federația Rusă ar fi atacat și Republica Moldova. Astfel, Uniunea Europeană a tras concluzia în urma politicilor promovate în raport cu Rusia și Europa de Est pe durata deceniilor…În această situație, acest Summit Politic al Comunității Europene, desfășurat în Republica Moldova, este un semnal că Republica Moldova este sub protecția UE chiar dacă nu face parte din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord”, a declarat Oazu Nantoi.


Pe 1 iunie în Republica Moldova se desfășoară cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. În țara noastră au venit peste 40 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali ai UE. Obiectivul Moldovei în cadrul summitului este de a consolida rolul țării noastre în „familia de state europene”, iar subiectele de discuție din agenda Moldovei sunt pacea și securitatea. 

Primul Summit al Comunității Politice Europene a avut loc pe 6 octombrie 2022 la Praga și a fost înființat în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul de a discuta și identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. Următoarele reuniuni ale comunității politice europene vor avea loc în Spania și Regatul Unit.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente