(video) Unii tineri din nordul Moldovei deja știu ce job vor alege. Cum îi ajută învățământul dual să beneficieze de studii, bursă și salariu

Foto invatamant dual soroca
Foto:#diez

În data de 27 mai, în incinta Palatului de Cultură din Soroca, mai multe instituții de învățământ profesional tehnic și companii partenere ale învățământului dual și-au dat întâlnire pentru a ghida tinerii din zona de nord a țării în alegerea unui job de viitor bine plătit și solicitat pe piața muncii din Republica Moldova.

Svetlana Cecan, profesoară la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, ne-a povestit ce înseamnă învățământul dual și în ce constă acesta.

„Învățământul dual este o formă de instruire relativ nouă în Republica Moldova în care elevii care își fac studiile la această formă de instruire își desfășoară lecțiile atât la instituția de învățământ în care sunt înmatriculați, cât și la agentul economic cu care formează parteneriat”, a declarat Svetlana Cecan.

Pe parcursul activității, absolvenții de gimnaziu și liceu au avut posibilitatea să cunoască ofertele de studii, să adreseze întrebări reprezentanților instituțiilor de învățământ și agenților economici. Totodată, tinerii au participat la diverse ateliere interactive și au testat diferite meserii precum brutar, patiser, croitor, strungar sau programator.

„Evenimentul de astăzi mi s-a părut fascinant. Au fost diferite standuri, cu diferiți oameni, cu care am comunicat, care au prezentat, mi-au trezit cumva interesul din mai multe domenii, chiar și acea simplă confecționare a unei figuri din șervețel mi-a manifestat un entuziasm”, ne-a declarat Elena Bajereanu, elevă a Liceului Teoretic „Olimp” din Sângerei.

„Copiii care nu prea știau despre aceste elemente: tehnică sau modelare, astăzi au descoperit ceva nou. Cel mai tare am memorat băieții cu tehnica, mi-au plăcut foarte mult drona sau băiatul cu roboții care modela mașini”, ne-a spus Delesco Adrian, elev al Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți.

„Cel mai mult mi-a plăcut domeniul ingineriei pentru că are niște avantaje foarte mari, spre exemplu căminul, bursă și loc de muncă după anii de studii”, ne-a povestit Iuliana Sîrbuleț, elevă la Liceul Teoretic „Olimp” din Sângerei.

Tot în cadrul evenimentului, tinerii au fost informați că în sistemul de învățământ dual elevii își petrec circa 30 % din durata programului de instruire în instituția de învățământ, iar restul, aproximativ 70 %, îl petrec în cadrul uneia dintre cele peste 120 de companii partenere.

Natalia Bendas, instructoare de formare la întreprinderea DRÄXLMAIER, ne-a spus ce perspectivă oferă învățământul dual, aceasta a declarat că „învățământul dual pentru studenți și elevi este o super perspectivă deoarece noi învățăm teoria și deja teoria o implicăm în practică, plus la aceasta, compania oferă toate condițiile pentru ca un ucenic să aibă tot necesarul pentru a-și desfășura profesia dată”.

La eveniment a fost prezentă și Secretara de stat la Ministerul Educației și Cercetării, Galina Rusu. Ea ne-a povestit ce politici au fost adoptate de stat în vederea implementării învățământului dual.

„În anul acesta au fost dezvoltate și adoptate politici în vederea implementării învățământului dual, inclusiv o hotărâre de guvern. Contracte de colaborare astfel încât să fie ușor facilitată implicarea actorilor în învățământul dual. Vreau să menționez neapărat că la nivel de admitere, anul acesta am majorat în proiectul planului de admitere numărul de locuri bugetare în învățământul dual cu mai mult de 10 %”, a declarat Galina Rusu.


Învățământul profesional tehnic dual reprezintă o formă alternativă a învățământului profesional tehnic clasic. Înalt apreciat în țări europene precum Germania, Elveția sau Austria, învățământul dual este centrat atât pe necesitățile elevilor, cât și a angajatorilor. Acesta își propune să ofere șanse egale tuturor tinerilor de a îmbrățișa o profesie care să le aducă beneficii și satisfacție pe termen lung.

Responsabilitățile de instruire și formare sunt partajate între cei doi parteneri duali – companie (locul de muncă și instruire practică) și instituție de învățămînt profesional tehnic. Doar aproximativ 30 % din durata normativă a programului de instruire se desfășoară în instituția de învățământ, iar celelalte 70 %, în cadrul agentului economic, astfel accentul fiind pus pe instruirea practică, în condiții similare celor reale de muncă.

La absolvirea studiilor profesionale duale tinerii specialiști au locul de muncă aproape „în buzunar”!

Tot ce trebuie să reușească pe parcursul studiilor este să demonstreze în fața companiei angajament și dibăcie în meseria sau specialitatea învățată. Practic, un elev care joi susține examenul de calificare, poate fi de luni un proaspăt angajat, cu un salariu bun, cu șanse de a avansa în carieră și cu siguranța zilei de mâine.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente