Tot ce trebuie să știi despre Summitul Comunității Politice Europene din Moldova

poliția
Foto: Poliția Republicii Moldova

Pe 1 iunie, joi, în Republica Moldova se va desfășura cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. În țara noastră vor veni 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali ai UE. În acest context, locuitorii Capitalei, și nu numai, trebuie să cunoască mai multe informații utile despre evenimentul care urmează și care sunt regulile pe care vor trebui să le respecte. Cele mai importante informații despre summit le-am adunat în acest articol.

# Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie se va desfășura în satul Bulboaca, la Complexul vitivinicol „Castel Mimi”.

# Cheltuielile pentru organizarea acestui summit se vor face din bugetul statului. Totuși, o parte dintre cheltuieli vor fi achitate de Consiliul Uniunii Europene.

# Spațiul aerian al Moldovei va fi închis în perioada 1-2 iunie. În intervalul de timp 0.0 (ora locală), 1 iunie – 7.0 (ora locală), 2 iunie 2023, spațiul aerian al Republicii Moldova va fi declarat zonă temporar restricționată pentru zborurile aeronavelor civile și alte activități de utilizare a spațiului aerian. În acest interval de timp vor fi permise doar zborurile aeronavelor care transportă delegații oficiale la Summitul Comunității Politice Europene.

# Parcarea auto din preajma Aeroportul Internațional Chișinău va activa în regim special. Programul acestora este următorul:
– în perioada 28 mai – 2 iunie (ora 7.0): accesul în parcare va fi interzis pe toate nivelele;
– în perioada 1 iunie (ora 0.01) – 2 iunie (ora 7.0): Aeroportul Internațional Chișinău este declarat zonă temporar restricționată, iar publicul larg nu va avea acces în zona adiacentă a aeroportului.

Mașinile parcate până pe 28 mai vor putea fi recuperate până pe 31 mai, ora 23.00 sau după 2 iunie, ora 7.0.

# Trenurile de pe cursa Chișinău-Iași nu vor circula în zilele de 30, 31 mai și 1 iunie. De asemenea, în perioada 31 mai și 1 iunie, cursa internă „Chișinău- Bender-3” va fi temporar suspendată.

# Bugetarii vor avea zile libere pe 1 și 2 iunie. O decizie în acest sens a fost luată de Guvern. Totuși, aceste zile libere vor fi recuperate ulterior prin extinderea timpului zilnic de muncă.

# Circulația transportului public din Chișinău va fi reorganizată sau sistată pe străzile capitalei, dar și în suburbii în urma recomandărilor structurilor de stat. Cum vor circula troleibuzele, autobuzele și microbuzele puteți să vedeți în acest articol.

# Persoanele care vor veni la Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie vor beneficia de abonamente gratuite la transportul public. Primăria Chișinău a emis 2 500 de abonamente în acest sens.

# A fost creată o hartă cu lista recomandărilor de deplasare în oraș și în afara acestuia pentru perioada summitului din 1 iunie. Aici puteți găsi informațiile necesare.

# Pe 1 iunie, următoarele centre comerciale au optat pentru sistarea activității: „Gemenii”, „Unic”, „MallDova”, Întreprinderea Municipala „Piața Centrală” și piețele din adiacent. Magazinul Metro Cash & Carry nr. 2 (sectorul Botanica – Porțile Orașului) va activa, doar că accesul va fi posibil de pe strada adiacentă (str. Pădurii).

# Magazinele și restaurantele, precum și farmaciile din zona de securitate vor funcționa conform programului. În imaginea de mai jos vă prezentam care este zona de securitate (marcată cu roșu).

# Străinii care vor primi refuz de intrare în Moldova în perioada summitului vor fi cazați într-un centru de plasament. Termenul de cazare în centru a străinilor cărora li s-a refuzat intrarea în Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău nu va depăși 72 de ore.

# Hotelurile din Chișinău au fost deja rezervate de mii de participanți ai Summitului Comunității Politice Europene.

# Obiectivul Republicii Moldova în cadrul Summitului Comunității Politice este de a consolida rolul țării noastre în „familia de state europene”. Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a spus că summitul din Moldova se va axa mai mult pe subiecte legate de pace și securitate.

# Cetăţenii care urmau să-şi ridice actele de identitate (paşaport/buletin de identitate) pe data de 1 și 2 iunie de la ASP, le vor putea ridica mai devreme, pe data de 31 mai. Începând cu data de 5 iunie, cetăţenii vor ridica actele comandate anterior la orice oră, conform programului de lucru al subdiviziunilor teritoriale ale ASP. Mai multe detalii vedeți aici.

Recomandări pentru pietoni

În zona centrală a orașului, deplasarea pietonilor va fi permisă pe trotuare. Excepție va face adiacentul unităților de cazare care vor găzdui oficialii, unde deplasarea pietonală va fi redirecționată pe trotuarele de vis-a-vis. 

Totodată, pietonii trebuie să țină cont de recomandările forțelor de ordine și conformarea la cerințele acestora. De asemenea, traversarea arterelor principale va fi posibilă sub controlul agenților de circulație, dar cu staționări atunci când circulă coloanele oficiale.

Rute alternative de deplasare auto


Summitul Comunității Politice Europene este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Prima reuniune a comunității politice europene a reunit lideri de pe întregul continent European pe 6 octombrie 2022, la Praga, înaintea reuniunii informale a șefilor de stat sau de guvern din UE. La primul summit organizat la Praga, două chestiuni au dominat discuțiile liderilor: pacea și securitatea, în special războiul Rusiei în Ucraina și criza energetică.

A doua reuniune a comunității politice europene are loc pe 1 iunie în Republica Moldova, iar următoarele reuniuni vor avea loc în Spania și Regatul Unit.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente