Magenta Consulting a realizat un studiu pentru anul 2023 despre atitudinea chișinăuienilor cu referire la comunitatea LGBT+ și despre cum s-au modificat percepțiile moldovenilor.
Potrivit sondajului, în 2023, circa o persoană din opt (13 %) a declarat că are o atitudine pozitivă față de persoanele din comunitatea LGBT, mai mult cu două puncte procentuale comparativ cu 2022 (11 %) și cu șase puncte procentuale mai mult față de 2019 (7 %). Totodată, dacă în 2019 55 % dintre respondenți aveau o părere negativă față de persoanele LGBT+, atunci în 2023 ponderea acestora este de 38 %, cu cinci puncte procentuale mai mult decât în 2022.
Mai jos, vedeți cum a evoluat în timp atitudinea chișinăuienilor vizavi de persoanele din comunitatea LGBT.
Conform datelor, majoritatea respondenților care au declarat că au o opinie pozitivă față de comunitatea LGBT+ sunt femei (65 %), cu vârsta cuprinsă între 31 și 35 de ani (45 %). Pe de altă parte, respondenții care se opun comunității sunt preponderent bărbați cu o situație financiară precară. De asemenea, intervievații cu studii mai avansate tind să aibă o părere mai bună despre persoanele LGBT+.
De asemenea, trei din patru chișinăuieni sunt de părerea că discriminarea în Republica Moldova este foarte sau destul de răspândită (76 %). Pe de altă parte, circa o persoană din patru crede că discriminarea este puțin sau deloc răspândită (24 %), iar respondenții cu o atitudine pozitivă față de comunitatea LGBT+ au indicat într-o măsură mai mare că discriminarea în țara noastră este foarte răspândită (32 %).
Potrivit studiului, când este vorba despre comportamente acceptate între un bărbat și un bărbat, 53 % dintre respondenți consideră admisibil ca doi bărbați să se îmbrățișeze în public, iar 37 % – să se sărute pe obraz. 86 % nu consideră admisibil un sărut romantic în locurile publice, iar 73 % – să se țină de mână. Respondenții care nu țin post și cei care țin post o dată pe an sunt mai deschiși manifestării afecțiunii în public între doi bărbați. Totuși, comparativ cu 2022, nu au fost atestate îmbunătățiri în ceea ce ține de percepția asupra manifestării afecțiunii publice între bărbați.
Întrebați despre care comportamente le consideră acceptabile în locurile publice între un bărbat și o femeie, majoritatea intervievaților au spus că le consideră în general pe toate admisibile, o excepție fiind săruturile romantice, care sunt mai puțin acceptate. Cu toate acestea, sărutul romantic este acceptat în 2023 de mai mulți respondenți comparativ cu anii precedenți (+8 puncte procentuale față de 2022 și +15 puncte procentuale față de 2019).
Studiul poate fi găsit aici.
Datele au fost colectate în perioada 24 ianuarie – 12 februarie 2023 prin metoda CAPI (Computer Assisted Personal Interview), pe un eșantion de 845 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani, locuitori ai orașului Chișinău. Marja de eroare este de ±3,4 %.