(video) Printre rânduri. Victoria Schimbatori: „Moldova are voci care pot naște imagini autentice despre mediul nostru cultural”

ipiccy_image (1)
Foto:arhiva personală/Victoria Schimbatori

Poezie sau proză. Astăzi tot mai puțini aleg să își petreacă timpul în compania unor versuri sau romane. Ne dorim să cultivăm și să promovăm lectura, iar odată cu ea să descoperim tinerii scriitori și tinerele scriitoare din Republica Moldova. De această dată, o vom cunoaște pe Victoria Schimbatori, poetă recent lansată pe piața din România, freelanceră în traduceri și creatoare de conținut.

Tânăra s-a născut în Strășeni, unde a trăit până la vârsta de 18 ani. Și-a urmat studiile universitare la Alba Iulia, în cadrul Universității „1 Decembrie 1918”, unde a studiat Traducere și Interpretare (engleză-franceză). De curând, a lansat un volum de versuri despre cunoașterea de sine, iar în interviul care urmează, vă lăsăm să îi descoperiți povestea.

Victoria spune că literatura a fost dintotdeauna refugiul său. De la 12 ani a început să citească opere epopeice precum „Iliada și Odiseea” de Homer, iar la 16 ani a început să citească cărți scrise de psihologi și filosofi, printre care Viktor Frankl, Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud, Martin Heidegger, Arthur Schopenhauer, Carl Gustav Jung. „Mi se dădeau scrierile lor într-un fel ireal de ușor și îi devoram peste tot, pe o bancă în parc sau într-o scurtă călătorie cu troleibuzul. Mai târziu, am rămas ancorată la scrierile lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Gabriel Liiceanu, Constantin Noica și ale altor iluminați ai tezaurului românesc.”

Sursă: arhiva personală/Victoria Schimbatori

Primele sale conexiuni cu poezia s-au petrecut într-o perioadă mai dificilă, pe când începea să conștientizeze impactul traumelor emoționale din copilărie. „Căutam să vindec relațiile cu cei din jur în loc să vindec relația cu mine însămi. Astea au fost primele mele emoții mai de nestăpânit ce se căutau înșirate sub formă de versuri. A urmat o perioadă de solitudine și meditații continue, acest lucru mai exact având loc când am luat decizia de a mă muta de una singură într-un alt oraș din România imediat după absolvire.”


Poeziile s-au lăsat scrise în urma conexiunii mele cu planul subtil, care, după părerea mea, este calea primordială de Cunoaștere de Sine.


Victoria povestește că, atunci când a început să scrie, sincronicitățile îi demonstrau iar și iar că este pe drumul cel bun și că aceasta este calea premonitorie pe care trebuie să o urmeze. „Vreau să transmit și să le comunic oamenilor despre faptul că suntem esență spirituală, divină și că «dincolo» este planul subtil, atemporal, lipsit de înțelegerile lumești. Este universul spiritual paralel celui fizic, care poate fi accesat prin deschidere totală și transcendere a Egoului, a minții sau, așa cum i se mai spune, a saltului cuantic în conștiință.”

Tânăra lămurește că temele pe care le abordează în poeziile sale s-au lăsat singure alese, exact ca atunci când te deschizi și te lași purtat de val. „La nivel de creație, sentimentul de agape a fost esențial, inspirația absolută ce a oferit sens cuvintelor și spațiului dintre cuvinte. Cunoașterea de Sine a devenit inspirația în sine, fiind cea care dăinuie și face energia să se manifeste în splendoarea sa. Aceasta explică și pornirile mele anterioare de a mă refugia în literatură, dar care mai târziu s-au transformat în lungi meditații și descoperiri interioare.”

Victoria scrie doar atunci când simte că este inspirată și recunoaște că, în căutarea poeziei, deseori era tentată să scrie și altceva: jurnale, bloguri, istorisiri, răbufniri emoționale, studii și articole științifice. „Totuși, poezia s-a dovedit a fi cea mai potrivită și autentică formă de manifestare a esenței mele.”

Sursă: arhiva personală/Victoria Schimbatori

Despre „Grația Divinului”

Poeta povestește că poeziile sale prindeau deja forma unui manuscris pe la sfârșitul lunii mai 2021.

„Volumul a putut fi colectat în câteva zile, astfel încât eu am fost doar canalul, mesagerul prin care conștiința s-a manifestat pentru a transmite mesaje către oameni. Când am vizualizat colecția de poezii, am și pornit procesul de contactare a editurilor.

În principiu, procesul de publicare nu este unul complicat dacă îți găsești editura ta. În cazul meu, a trebuit să contactez mai multe pentru a analiza condițiile de publicare a poeziilor, în special. Condiția principală a fost să păstrez intact conținutul, fără a recurge la vreo modificare lingvistică sau semantică impusă de către editură.

Din Republica Moldova nu am contactat decât o singură editură, răspunsul căreia l-am primit peste mai mult de șase luni. Eu am ales receptivitatea, devotamentul și dorința de colaborare, iar editura Coresi din România a fost cea care s-a încadrat nevoilor mele într-un interval minim de timp, oferind astfel formă expunerilor mele poetice.”


Grația Divinului” este rezultatul temeinic ale acestor convorbiri cu mine însămi și Sublimul. Aceste descoperiri interioare nu întârzie să apară odată ce îți deschizi mintea și sufletul către iubirea divină.


Întrebată de ce a ales anume acest titlu, Victoria spune că: „«Grația Divinului» reprezintă în mod absolut și unic energia sublimă de la care pornește totul, este chemarea de a ne deschide și transcende inimile și mințile către conexiunea cu Divinul”.

Momentan, volumele nu pot fi regăsite și pe rafturile librăriilor din Republica Moldova, însă tânăra spune că în curând va fi disponibilă o versiune în format PDF. Aceasta va fi distribuită în formă securizată, astfel încât să fie accesată de către cititori într-un mod facil și convenabil.

Întrebată despre literatura autohtonă, Victoria este de părere că țara noastră deține un spectru cultural vibrant, ce dă naștere unor noi genuri literare inedite.

„Moldova are voci, voci inovatoare ale căror abordări experimentale dau naștere unor imagini noi, autentice despre mediul nostru cultural.

În ceea ce privește talentul, cel natural poate conferi un avantaj inițial în exprimarea creativă și unică, dar nu este singurul factor care determină succesul și autenticitatea în scriere. Oricine poate să-și exploreze propria voce literară și să-și dezvolte abilitățile de scriere prin experiență, multă muncă, lectură, studiu al limbii și al tehnicilor literare și prin perseverență.”

Tânăra poetă este în continuare deschisă către explorarea exprimării prin poezie. „Cariera mea literară nu este decât în faza inițiatică, ceea ce am de transmis este, de fapt, mult mai mult, iar ambiția mea vorbește și va vorbi despre mine. A fost o evoluție transformatoare, procesul căreia este într-o continuă mișcare, de o splendoare și energie vibrantă dincolo de percepție.”


O identitate care s-a risipit când a înțeles că, de fapt, nu e ceea ce credea că e. Astăzi, Victoria Schimbatori își trăiește misiunea de a-i conecta pe oameni la ceea ce sunt cu adevărat, urmându-și vocea interioară, promovând în același timp Cunoașterea de Sine, gestionarea și crearea fundamentului inteligent emoțional în relația cu propria persoană și cu cei din jur.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente