Echipa #diez lansează seria de interviuri speciale din cadrul proiectului de orientare în carieră „Rămân acasă, merg la…”. Acestea au drept scop familiarizarea absolvenților de liceu cu meserii mai puțin cunoscute, dar actuale și foarte interesante.
Pentru că medicina este domeniul în care majoritatea vor să își construiască o carieră, în primul interviu special am discutat cu Inga Condrea, brand manageră la Optica Felicia. Aceasta ne-a povestit despre optometrie, cu ce se ocupă un specialist sau o specialistă din acest domeniu, de ce oportunități pot beneficia studenții care învață la optometrie, cât se câștigă în această meserie, dar și despre perspectivele de viitor ale profesiei.
Inga Condrea ne-a lămurit că optometria este o ramură a fizicii care se ocupă cu cercetarea, evaluarea și corectarea defectelor de vedere. Optometristul este specialistul care se ocupă de diagnosticarea, tratarea și găsirea unor soluții potrivite în cazul unor acuități vizuale.
Studenții care urmează specializarea Optometrie la USMF se pot angaja din anul II – în calitate de consultant la Optica Felicia –, iar din anul III sau IV de facultate, pot beneficia de un stagiu de practică plătit, care valorează între 5 000 și 7 000 de lei. Tot în cadrul stagiului, tinerii și tinerele pot participa la diverse, proiecte și conferințe internaționale din domeniu.
Inga Condrea a precizat că salariul unui specialist începător sau a unei specialiste începătoare în optometrie este de 14 000 de lei.
Pentru absolvenții de liceu care se gândesc la o carieră în domeniu, Inga Condrea are și un sfat. „Dacă iubiți lumea, sunteți empatici și atenți la detalii, atunci puteți opta pentru acest domeniu. Investiți în studii, pentru că aceasta este cea mai bună investiție pe care o puteți avea în timpul vieții.”
Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Partenerul ediției dedicate optometriei este Farmacia Felicia. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.md, Rlive.md, Studem – Step Up for Democracy și ziuadeazi.md.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.