Numărul sporit de atacuri cibernetice din cadrul instituțiilor statului, necesitatea stringentă de prevenire a acestora și oferirea metodelor de protecție în spațiul virtual au determinat apariția priorității majore pentru Republica Moldova – securitatea cibernetică. Astfel, în ziua de 25 mai, în contextul elaborării Strategiei Securității Naționale, în cadrul consultărilor publice a fost discutată viziunea strategică privind asigurarea securității cibernetice a Republicii Moldova.
În mesajul de salut, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că, odată cu declanșarea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, țara noastră a devenit ținta amenințărilor și atacurilor hibride. Pentru contracararea acestora, autoritățile se vor concentra pe consolidarea măsurilor de securitate cibernetică, protejarea cetățenilor și asigurarea unei funcționări corespunzătoare a infrastructurii critice. „Securitatea cibernetică devine și mai importantă, odată cu extinderea agendei digitale a Guvernului. Prin urmare, este necesar să promovăm o cultură a securității cibernetice în întreaga societate, dar și să ne implicăm activ în colaborarea cu partenerii străini în domeniul securității cibernetice”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.
Prezent la eveniment, Dinu ȚURCANU, Vice-Rector pentru Digitalizare, și coordonator strategic al Academiei de Securitate Cibernetică, a venit cu soluții practice întru sporirea rezilienței cibernetice la nivel naţional, menționând despre importanța educației și rolul noii Academii de Securitate Cibernetică la acest capitol. Pentru a combate atacurile cibernetice, este necesar: să promovăm o cultură a securității cibernetice în întreaga societate, să pregătim specialiști în domeniu, să dezvoltăm aptitudini digitale, care să răspundă nevoilor societății contemporane, formând finalmente un grad înalt de sănătate cibernetică la nivel naţional, precizează Dinu Țurcanu.
În acest sens, UTM va contribui la sporirea nivelului de informare/conștientizare și competențe în domeniu de securitate, dezvoltând cultura cibernetică la nivel național în cadrul noii entități, Academia de Securitate Cibernetică, înființată cu suportul proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, dar și cu jucătorii cheie la nivel național – Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Agenția de Guvernare Electronică și respectiv, Universitatea Tehnică a Moldovei în calitate de gazdă. Dl prorector a menţionat participanţilor la consultări publice că în cadrul noii entităţi va activa un laborator tematic cu cele mai noi tehnologii şi instrumente din domeniu, ale producătorilor globali de soluţii de securitate cibernetică unde vor fi studiate diverse scenarii de caz, inclusiv pentru necesităţile instituţiilor statului. Programul de cursuri va fi accesibil pentru toată lumea, acestea fiind structurate pe nivele de dificultate, începând cu subiecte introductive, până la cursuri avansate, în baza unor cooperări cu instituţii internaţionale din domeniu, dar şi cu producătorii de TOP ale soluţiilor de securitate cibernetică, care începând cu toamna anului 2023, se vor regăsi în incinta Hub-ului Național de Securitate Cibernetică, care se va extinde pe o suprafață de peste 1 000 m² în incinta corpului 1 de studii a universităţii din bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 168.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.